NACIONAL

Conclouen les Jornades per a l'excel·lència amb una llarga llista de demandes

Font considera que la tasca encomanada és un llarg viatge

Una de les sessions de les jornades.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les IX Jornades per a l’Excel·lència sota el títol “Fora estigmes! La salut mental al Pirineu” han conclòs avui amb un record de públic i amb una llista llarga de demandes a les administracions i a la societat per combatre l’estigma de les malalties mentals, segons s'ha informat a través d'un comunicat.
L’encarregat de cloure les sessions que, durant dos dies s’han celebrat al pavelló esportiu d’Esterri d’Àneu, ha estat el ministre de salut d’Andorra, Albert Font que ha destacat que després d’aquestes jornades i de tot el que aquí s’ha dit “la tasca que ens hem encomanat és un llarg viatge”
La particularitat dels territoris de muntanya

Des del territori pirinenc s’han fet unes reclamacions particulars que van en el sentit de destinar més recursos, més divulgació i imaginació per atendre un territori extens i amb poca població com és el Pirineu. Per això els testimonis participants han fet palès les necessitat de transport de les persones que pateixen malalties mentals als territoris de muntanya. Les associacions que hi han participat, com el Club Social de Tremp, reclamen habitatge social i pisos d’emergència, més atenció social i sanitària coordinada.

La primera taula rodona d’aquesta segona jornada, s’ha dedicat a les generacions més joves. Sota l’enunciat “Generació digital: connectats o desconnectats? La psiquiatra Montserrat Dolz, ha explicat que “l’abús de les tecnologies fa disminuir l’escorça cerebral i minva el coeficient intel·lectual en 15 punts, i això és molt” i per això “cal neuro-protegir la infantesa i l’adolescència, una etapa clau en la vida de les persones” ha afegit. Xavier Margarit, psicòleg especialitzat en educació emocional i benestar ha explicat que “la sobreexposició als estímuls i fake news provoquen trastorns com són els trastorns de conducta alimentària” i ha aconsellat que “el contacte amb els fills és molt important i no es pot delegar a una pantalla”.
tracking