'Operació catalunya'

La Fiscalia espanyola dona suport a Rajoy davant la querella andorrana

Veu vulnerats els drets de “defensa” i els “principis constitucionals” de l’expresident

Rajoy entrant a Andorra per la frontera.arxiu

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Fiscalia espanyola considera que l’Audiència provincial de Madrid ha vulnerat “el dret de defensa i els principis constitucionals” de l’expresident del govern Mariano Rajoy, en tramitar una comissió rogatòria enviada per les autoritats d’Andorra per la querella que s’investiga al Principat en relació amb l’operació Catalunya i per la qual l’antic cap de l’executiu del país veí del sud està imputat.

En un escrit del 20 de setembre passat, la Fiscalia provincial de Madrid demana que s’estimi el recurs de queixa presentat per la representació de Rajoy, que considera que el jutjat d’instrucció número 32 de Madrid no va realitzar el “previ control de legalitat de conformitat amb la legislació nacional i convencional en matèria de cooperació internacional” en donar tràmit a la rogatòria.

En concret, l’expresident denunciava que el magistrat no va fer un control de la “tutela dels drets i les llibertats dels que es veuen afectats per la diligència sol·licitada per l’autoritat judicial requeridora”. Lamentava, a més, que procedís “de manera automàtica a l’execució del que sol·licita”, cosa que impedia la “possibilitat de recurs i intervenció de la part afectada”, vulnerant així els seus drets.

Però, a més, la defensa de Rajoy al·ludia una possible manca de jurisdicció de la justícia andorrana per als fets objecte de la querella interposada contra el seu defensat. La querella va ser posada per l’advocat Alfons Clavera en nom de l’IDHA. La justícia del Principat l’investiga juntament amb els seus exministres d’Economia i Interior Cristóbal Montoro i Jorge Fernández Díaz, respectivament, per la presumpta relació amb els intents de conèixer “mitjançant vies il·legals” informació bancària secreta dels expresidents de la Generalitat Jordi Pujol i Artur Mas, així com de l’exvicepresident Oriol Junqueras.

Els fets denunciats a les querelles estan relacionats amb presumptes extorsions, coaccions i xantatge des del 2014 per part d’agents de la policia nacional a responsables de BPA per conèixer “mitjançant vies il·legals” una informació bancària secreta protegida per la legislació andorrana” de diversos governants de Catalunya i els seus familiars, entre els quals Pujol, Mas i Junqueras.

La Fiscalia espanyola considera que “no hi ha motiu ni base legal per inadmetre” el recurs formulat per Rajoy “contra la resolució judicial dictada en el procés d’execució d’una comissió rogatòria, sobretot quan el contingut de la sol·licitud de l’autoritat andorrana no és una simple notificació, sinó també un requeriment”. Amb tot, el Ministeri Públic explica “que tractant-se de suspendre o no l’execució d’una comissió rogatòria sobre la qual penja un recurs de queixa i un eventual recurs de reforma contra la seva admissió a tràmit, es considera raonable i pertinent acordar la suspensió de la mateixa”.

tracking