El Govern preveu un dèficit al pressupost de 31 milions

Eric Jover ha entrat aquest matí a sindicatura els comptes del 2023 que contemplen un deute de 1.190 milions

Jover ha entregat aquest matí el Projecte de Llei del Pressupost 2023 a la síndica Roser SuñéFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern va aprovar ahir el projecte de pressupost per al 2023, que contempla un dèficit de 31 milions d’euros, una xifra que es preveu que sigui menor “perquè sempre acabem liquidant millor”. Tot i que no serà fins dilluns vinent quan es donin més explicacions sobre els eixos estratègics dels comptes de l’Estat per a l’any vinent, que aquest matí ha lliurat Eric Jover a la sindica general per a la seva tramitació al Consell General, el ministre portaveu i de Finances va oferir algunes pinzellades de les grans xifres que s’hi contemplen.

Es tracta, segons va explicar el ministre, d’un pressupost que torna a ser “ordinari”, contràriament als dels dos anys anteriors com a conseqüència de la pandèmia del coronavirus, que va obligar a incrementar considerablement algunes despeses, mentre que els ingressos es van reduir. D’aquesta manera, es podrà complir de nou amb el que determina la Llei de sostenibilitat de les finances públiques pel que fa, per exemple, al nivell de dèficit, estipulat en un màxim de l’1% del producte interior brut (PIB). “El dèficit se situarà just per sota d’aquest llindar”, va indicar Jover. D’altra banda, el projecte de pressupost també estarà per sota del màxim d’endeutament global del país, fixat en el 40%, i en concret es preveu que se situï en el 39,4% del PIB a final del 2022. “És important donar un senyal de rigor en la gestió financera”, va manifestar Jover. La previsió del Govern és que a 31 de desembre d’enguany l’endeutament sigui de 1.190 milions d’euros, quan l’any anterior s’havia situat en 1.302 milions d’euros, segons va detallar el ministre, que va puntualitzar que a final de l’any 2023 es podria arribar al 38,5% del PIB.

El projecte de pressupost s’ha elaborat sobre la base d’una previsió de la inflació del 4,5% per a l’any en curs, un percentatge que segurament acabarà sent superior “però no de manera desmesurada”. Tot i així, el titular de Finances va considerar que això no comportarà cap problema perquè hi ha despeses que es podran cobrir amb partides d’altres àrees, ja que, segons va afirmar, si hi ha una diferència de fins a un 1,9%, com ja ha passat en alguna cosa, és “assumible”. De moment, però, el Govern no ha decidit si l’augment del salari dels funcionaris anirà més enllà d’aquest 4,5%, en espera del que els interlocutors socials puguin decidir per als treballadors del sector privat.

El ministre es va referir també, a preguntes dels mitjans de comunicació, a l’estudi elaborat pel Centre d’Estudis i Recerca Sociològica (CRES), en què es demana una amortització del deute a deu anys davant de l’increment que aquest ha experimentat en els últims anys. Segons Jover, la “part tècnica” d’aquesta publicació fa una valoració positiva de les polítiques desenvolupades pel Govern en aquest àmbit.

+

Pandèmia

Una persona està ingressada per covid a l’UCI. Salut ha detectat 43 contagis nous i ha donat 39 altes. Els actius són 61 persones, quatre més.

Visita a Liechtenstein

El cap de Govern, Xavier Espot, i el secretari d’Estat d’Afers Europeus, Landry Riba, visitaran el 3 i 4 d’octubre Liechtenstein.

Obres a la CG-2

L’última fase dels treballs de millora de la voravia exterior de la CG-2, al punt del revolt de Radio Andorra, ha estat licitada per l’executiu.

Tallers antidroga

Promoció i Desenvolupament Social continuarà fent els tallers de prevenció de drogodependències per als alumnes dels tres sistemes educatius.

Exposició a Viena

Andorra participa a Viena en l’exposició Les dones a Iberoamèrica. Mirades fotogràfiques per un segle, a la seu de l’Institut Cervantes.

tracking