L'executiu treballa per convocar eleccions a final de març

El consell de ministres ratifica avui el projecte de pressupost del 2023 per intentar que s’aprovi a mitjan gener

Carles Enseñat i Pere López –en primer pla assegut– en el tram final del debat d'orientació política.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Encara que la potestat de dissoldre el Consell General és exclusiva del cap de Govern, el grup demòcrata i l’executiu continuen acotant la data de les futures eleccions i afinant el moment de la convocatòria. La previsió ahir era que el projecte de pressupost per a l’any que ve sigui lliurat avui a la síndica. Aquest és el tret de sortida fins a la cursa electoral que hauria d’acabar, si es compleixen els desitjos que Xavier Espot i els seus consellers generals comparteixen, la segona meitat del mes de març.

L’abril està pràcticament descartat. És un mal mes des del punt de vista electoral, amb la Setmana Santa i vacances escolars que podrien entorpir l’interès de l’electorat. Demòcrates i Espot treballen amb el calendari en una mà i amb la llista de projectes de lleis pendents a l’altra. La prioritat absoluta, com ja havia comentat dies enrere el president del grup, Carles Enseñat, és no deixar cap text pendent i donar sortida a gairebé tot el que està a tràmit legislatiu, i fins i tot a dos projectes –d’advocacia i d’audi­tories– que entraran a la Sindicatura el mes que ve pel tràmit ordinari i que són considerats importants.

Tot és variable. Els tempos al Consell depenen de molts factors. De moment, les previsions són que avui el consell de ministres doni llum verd al pressupost i que també es faci l’acte simbòlic d’entrega a la Sindicatura, que pot trigar una setmana a acceptar-lo a tràmit. Aquí el rellotge comença a comptar, de manera que el pressupost s’aprovaria a mitjan gener perquè es vol evitar de totes totes que l’executiu hagi de treballar amb la fórmula de dotzenes parts, una feina molt poc eficaç per a qualsevol administració. Les matemàtiques legislatives no són exactes, però la majoria i l’executiu treballen com a única hipòtesi que les eleccions es convoquin durant la darrera quinzena de març. L’abril està descartat i si es vol votar abans s’ha d’enllestir la feina legislativa.

Per això serà necessari el diàleg amb l’oposició. El PS té demanades pròrrogues en diferents projectes i si no accepta accelerar els tràmits potser l’objectiu no es compleix. A la junta de presidents s’haurà de decidir quan es fa el debat a la totalitat i la sessió per a l’aprovació. El que sí que es veu clar és que amb el pressupost a les mans el futur Govern –si és de Demòcrates per Andorra– tindrà més facilitat per negociar pactes per conformar una majoria si és necessari.

Quan Espot dissolgui la cambra es disposarà d’un màxim de 45 dies per celebrar els comicis. A més, l’1 de febrer comença un mes d’aturada legislativa.

La comissió de Finances està treballant la llei de l’impost de societats; del finançament del sistema financer; el pressupost i el projecte d’auditors. Economia té sobre la taula la llei d’economia digital i en període d’esmenes la d’inversió estrangera i la dels autònoms. Interior ha de tancar la llei òmnibus de justícia, la modificació del Codi Penal i espera que els comuns entrin la proposició de la dels agents de circulació. Afers Socials ha d’afrontar la llei de mesures urgents del 2023. Salut, la llei d’investigació en biomedicina i el marc legal de les professions sanitàries. Educació, la llei de professions titulades i col·legis professionals, la d’advocacia i l’estatut de l’artista.

Mentre que la comissió de Medi Ambient ha de resoldre un projecte pactat amb els comuns relacionat amb l’impacte ambiental. Hi ha moltes variables, des de la complexitat o les esmenes, fins al consens polític.

CLAUS

1 Inici amb el primer pas dels ministres

El consell de ministres té previst aprovar avui el projecte de pressupost i posteriorment repetir l’acte de cada any d’entrega de la memòria USB.

2 Sindicatura l’accepta i passa als Presidents

Una setmana pot trigar la Sindicatura a acceptar a tràmit el pressupost. Després la junta de presidents ha de consensuar el calendari.

3 Aprovació al consell a mitjan gener

L’executiu treballa amb la previsió de disposar d’un pressupost a mitjan gener per evitar treballar amb la incòmoda forma de dotzenes parts,

4 Cua de lleis pendents de ser validades

Paral·lelament un dels principals objectius és acabar la legislatura amb les lleis que estan a les comissions aprovades abans de la crida a les urnes.

tracking