crítica a la nova llei

Les empreses d'allotjaments turístics duen la moratòria al TC

L’associació rebutja de manera contundent que qualsevol operació de compravenda suposi perdre la llicència

El Pas de la Casa, on es concentra l'oferta de pisos turístics.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Associació d’Empreses d’Allotjaments Turístics (AEAT) portarà finalment l’anomenada moratòria de la construcció al Tribunal Constitucional. El president de l’associació, Àlex Ruiz, li va comunicar ahir aquest pas al ministre de Turisme, Jordi Torres, a qui va exposar els motius que han portat la gran majoria d’associats a demanar a la Batllia que es presenti un incident de constitucionalitat com a darrera opció per aturar una norma que consideren que no tan sols els perjudica, sinó que atempta contra el compromís que va adquirir el Govern de Toni Martí –del mateix color polític–, que les llicències per als apartaments turístics “serien de per vida, però ara ens canvien les regles del joc i el nou text preveu la retirada de la llicència en cas de venda”.

Ruiz va comentar que el ministre va defensar la posició de l’executiu així com la legitimitat de l’associació per defensar els seus interessos. El representant de l’entitat va acceptar el projecte de llei impulsat pel Govern que estableix una moratòria de dos anys per aconseguir noves autoritzacions, però va censurar de forma contundent que després d’adaptar-se a una llei que es va promulgar fa cinc anys -Llei General de l’Allotjament Turístic-“ara no només posen traves al nostre creixement, sinó que a mesura que hi hagi operacions de compravenda anirà disminuint l’oferta existent a Andorra”. Ruiz va recordar que l’associació té 23 socis que representen 1.400 apartaments . Especialment crític es va mostrar amb aquest canvi de criteri: “No pot ser que qui vengui com a inversió o per obligació vegi rebaixat el valor de l’apartament perquè es perd la llicència.”

Per això s’espera una resolució favorable del Constitucional. El recurs entrarà avui o demà, en funció de la disponibilitat de l’advocat, que es troba immers en el macrojudici de BPA.

L’AEAT està molt molesta perquè fa cinc anys van fer esforços per adaptar-se a les exigències del Govern del moment. “Vam acceptar la regularització i també que la matrícula no tindria caducitat ni es perdria, i ara la voluntat és una altra.” Ruiz va avisar l’executiu que “s’equivoca si creu que els apartaments turístics es reconvertiran en pisos de lloguer. La gent descarta anar a viure a les parròquies altes per la incomoditat que suposa en desplaçaments. Aquest no és el camí correcte”, va afegir.

tracking