Informe econòmic 2021

La Cambra mostra inquietud per la limitació de les llicències de construcció

El president de la corporació, Josep Maria Mas, ha presentat l’informe econòmic del 2021

Presentació de l'informe econòmic 2021Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de la Cambra de Comerç, Josep Maria Mas, ha assenyalat aquest matí la "inquietud i preocupació que està generant al sector empresarial" la llei aprovada pel Consell Generalen relació ala limitació de les llicències de construcció. "L'estabilitat del marc jurídic que regula l'activitat dels agents econòmics és indispensable per fer prediccions més o menys fermes" ha remarcat Mas que ha recordat que "La Cambra sempre ha defensat un creixement equilibrat i sostenible del país, que sigui respectuós amb el medi ambient; els plans de creixement ja s'havien d'haver fet des de fa temps; tanmateix, cal planificar les accions i acompanyar la Llei amb un estudi que avaluï l'impacte social i econòmic de les mesures".

Mas, també ha demanat a l'executiu que reconsideri els canvis en les obligacions comptables i de dipòsit de comptes. Així, el president ha destacat que "si la voluntat del Govern era alliberar els empresaris de càrrega informativa, amb la integració d'informació estadística en el contingut dels comptes anuals podem avançar, ja que l'efecte serà totalment contrari".

Per la seva banda, el cap de Govern, que ha assistit a l'acte acompanyat per diversos ministres, ha destacat -en relació amb la llei de la construcció- que "no tinguin cap dubte que aquestes mesures per molt traumàtiques que puguin semblar eren imprescindibles per no veure'ns abocats a una moratòria; si no haguéssim fet res ensabocàvema una moratòria". A més, Xavier Espot ha destacat que davant el creixement demogràfic es podrien necessitar "inversions milionàries" per garantir el subministrament elèctric, per exemple. "Davant aquesta realitat no fer res ens hauria abocat a haver d'adoptar decisions molt més traumàtiques; amb aquestes mesures no posem un fre excessiu a la construcció, l'únic que fem és encomanar als comuns que facin un estudi de càrrega de les parròquies".

Acompanyament públic

D’altra banda, la Cambra ha demanat “l’acompanyament del Govern i de l’Administració pública” per tal de poder seguir generant “riquesa i valor per a la societat”. Així ho ha destacat el president de l’entitat, Josep Maria Mas, en la presentació de l’informe econòmic del 2021 elaborat per la pròpia cambra.

Mas ha destacat 10 reptes “per impulsar la millora de la competitivitat empresarial i de l’economia andorrana”, entre les quals destaquen l’agilització i simplificació administrativa, millora de la seguretat jurídica, la transformació digital o el manteniment del sistema fiscal competitiu.

Pel que fa a l'informe econòmic, segons la cambra l'economia andorrana va créixer mésal 2021que la resta d'economies de la zona euro. Tot i que aquesta forta recuperació, l'informe recorda que la caiguda del PIB andorrà de l'any 2021 també va ser més fort que a la resta d'economies veïnes.

Segons la Cambra, aquest creixement del 8,9% -en termes realsal 2021- no va arribar a compensar la caiguda del 2020, que va serde l'11,2%, deixant ungapdel 3,2%. Per sectors, Mas ha destacat que la construcció "es va mantenir com l'activitat més dinàmica de l'economia, amb un ritme que ja va superar àmpliament els nivells prepandèmia".

tracking