projecte de llei del treballador per compte propi

Impacte d'1,6 milions d'euros en la CASS

Els nous ajuts als autònoms poden suposar unes despeses totals de 2,9 milions d’euros

El major impacte econòmic de la nova llei es notarà en la CASS.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El projecte de llei del treballador per compte propi, que el Govern vol que el Consell General aprovi abans que finalitzi aquesta legislatura, preveu que les mesures que s’hi inclouen suposin un impacte econòmic d’uns 2,3 milions d’euros. Tot i així, segons la documentació que acompanya el text, l’impacte podria ser més gran si té en compte que la nova regulació pot impulsar la iniciativa individual i l’emprenedoria, “perfils que opten majoritàriament per la figura de l’autònom per emprendre l’inici del seu negoci o activitat”. D’aquesta manera, la despesa futura que originaria tota la sèrie de millores que es volen introduir per a aquest col·lectiu se situaria en una forquilla que podria oscil·lar entre els 2,3 milions d’euros i els 2,9 milions d’euros “en el cas d’un augment de la despesa del 15% derivat del canvi de comportament d’aquest col·lectiu, variació combinada amb un augment del 10% de treballadors per compte propi respecte dels assalariats”.

L’impacte econòmic més elevat de les noves ajudes fixades en l’encara projecte de llei, segons l’estudi elaborat, recaurà en la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS), que haurà de destinar a aquest concepte al voltant d’1,6 milions d’euros cada any. I és que la nova regulació preveu, per exemple, la consideració d’accident de treball de les malalties derivades de l’execució del treball i dels accidents in itinere, així com la bonificació a les persones que facin una activitat per compte propi per a la conciliació de la vida familiar i professional, i a les que hagin de cuidar menors de fins a 12 anys o familiars dependents o discapacitats.

La nova llei afectarà també la recaptació de la taxa sobre el registre de titulars d’activitats econòmiques, amb un total de 202.000 euros anuals, i la de l’Impost de la Renda de les Persones Físiques (IRPF), amb 179.000 euros cada exercici. Cal recordar que, en aquest últim àmbit, els autònoms es podran deduir, per exemple, les despeses relacionades amb la seva activitat. Finalment, a l’estudi que acompanya el projecte de llei s’inclou també un altre apartat, sota el títol Llei de mesures de treballadors per compte propi, que tindrà un impacte de 275.000 euros anuals. Tot plegat fa que l’impacte total estimat sigui de 2,3 milions d’euros.

tracking