assemblea general de les nacions unides

Espot obre la porta a “avançar” i relaxar el control dels antecedents penals

Admet que hi ha aspectes que cal posar al dia independentment de l’acord d’associació

Espot atenent els mitjans andorrans des de Nova York.SFG

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Xavier Espot va obrir ahir la porta a relaxar el control dels antecedents penals a l’hora d’atorgar permisos de treball per tal de poder arribar a una acord d’associació amb la Unió Europea. “Tenim arguments sòlids per defensar el control d’antecedents i policia administrativa”, va advertir. Tanmateix, també va admetre que “potser denegar una autorització de residència a una persona perquè un cop fa cinc anys va agafar el cotxe en estat d’alcoholèmia a Barcelona, potser ens diran que és excessiu. Però potser ja ho és ara també des del nostre punt de vista”.

El cap de Govern va parlar sobre les negociacions per l’acord d’associació durant la roda de premsa que va dur a terme en el marc de la seva assistència a l’assemblea general de les Nacions Unides a Nova York. En aquest sentit, Espot va admetre que “ja estem negociant aspectes que requereixen arbitratge polític”, com ara la lliure circulació de persones o mantenir Andorra Telecom com a únic operador al país en l’àmbit de les telecomunicacions. Els va titllar “d’aspectes difícils”, perquè “el que demanem no està escrit i, en alguns casos, contradiu les directrius europees”.

Espot es va mostrat flexible en alguns aspectes de les demandes, apuntant que “haurem de fer avançaments que potser ja hauríem d’haver fet”. Per exemple, va manifestar que, en el cas els antecedents penals, potser el control sistemàtic no hauria de ser tan exigent i que podria entendre revisar la qüestió dels foragitaments. “Les coses no són blanques o negres, tot són matisos. Andorra ha d’avançar en algunes coses, independentment de l’acord d’associació”, va esgrimir.

Tanmateix, Espot va sostenir que “hi ha unes línies vermelles que no podem traspassar”, però es va mostrar confiat que es trobarà una solució. Pel que fa a les quotes d’immigració, el control d’antecedents, la policia administrativa i el manteniment del monopoli d’Andorra Telecom, va indicar que “estic convençut que no es negaran. Seria un desastre per a tothom i la pèrdua d’una oportunitat que segurament no tornarem a tenir com a país”.

tracking