Intervenció al debat General Cimera Nacions Unides

Espot defensa el multilateralisme per fer front a les crisis globals

El cap de Govern ha destacat la implicació d'Andorra per frenar la crisi climàtica

El cap de Govern, Xavier Espot, durant el seu discurs a l'ONUGovern d'Andorra

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El cap de Govern, Xavier Espot, ha pronunciat un discurs a la 77a Assemblea General de les Nacions Unides aquest divendres. Centrat en "l'acumulació de crisis diverses" que pateix actualment el planeta com l'emergència climàtica o la guerra a Ucraïna, Espot ha assenyalat que "ens trobem davant la darrera oportunitat per abordar de manera eficaç i contundent la crisi climàtica" però no ha deixat de banda el conflicte bèl·lic que ha apuntat ha estat "una evident violació de la Carta de les Nacions Unides ha deixat al descobert escletxes de l'ordre internacional i ha corroborat la pèrdua de respecte per als valors comuns".

En aquesta línia, el cap de Govern ha apuntat que aquest conflicte està "deixant una de les pitjors crisis de refugiats al continent europeu des de la Segona Guerra Mundial" i ha destacat que Andorra ha acollit "nombroses famílies ucraïneses [...] com ho va fer el 2018 durant la crisi humanitària provocada per la guerra a Síria".

El cap de l'executiu també ha parlat de "l'amenaça de la crisi alimentària" i la crisi energètica així com la inflació de preus "El context és poc alentidor, però no podem permetre que es posi fi a la verdadera política [...] perquè un món sense normes ni consensos internacionals seria un món regit per la llei del més fort". En aquesta línia, Espot ha manifestat que "Andorra creu en el multilateralisme" per "fer front a les crisis, als reptes i a les amenaces comunes necessitem un sistema multilateral fort, basat en els valors universals que van inspirar el document fundacional d’aquest organisme" destacant que el 2023 serà l'any de la commemoració dels30anys de l'entrada d'Andorra a les Nacions Unides i a la Unesco. "Un aniversari que coincideix amb el 30è aniversari de la nostra Constitució i que serà el motiu per apropar les institucions multilaterals als nostres conciutadans".

Sense deixar d'esmentar la crisi climàtica, Espot ha parlat de l'aprovació per unanimitat de la Declaració d'estat d'emergència climàtica i la Llei d'impuls de la transició energètica i del canvi climàtic, de la llei d'economia circular, del transport públic gratuït, a més de la taxa verda aplicada "hem estat capdavanters en establir-la mitjançant un preu del carboni de 30 euros per tona que ens permet avançar cap a una mobilitat més sostenible". Així mateix, el cap de Govern ha manifestat la implicació d'Andorra en la Cimera dels sistemes alimentaris del 2021, així com la protecció pel patrimoni natural del país i del seu medi ambient. "Andorra, compromesa fermament amb l'Agenda 2030, va presentar el passat mes de juliol el segon informe nacional voluntari. Amb una anàlisi detallada dels 17 Objectius de desenvolupament sostenible, l'informe relata les polítiques que s'estan portant a terme per garantir una recuperació sostenible, resilient i integradora del nostre país, a través del Pla d'Acció Horitzó 23, que és el pla de Govern que vam reformular arran de la irrupció de la pandèmia per a aquesta legislatura, i que finalitza l'any que ve".

Espot ha parlat també dels efectes que la pandèmia de la covid-19 va tenir sobre l'educació "es va interrompre l'educació de gairebé un 90% dels estudiants de tot el món" i per això ha volgut destacar el paper del secretari general amb la "celebració de la Cimera per a la Transformació de l'Educació". Així mateix, ha elogiat l'estructura educativa d'Andorra "és una de les riqueses més grans del nostre país gràcies a la convivència de tres sistemes educatius públics –l'andorrà, el francès i l'espanyol– plurals i diversos".

El cap de Govern no ha deixat d'esmentar la implicació necessària de les generacions joves en la presa de decisions, la igualtat de gènere, així com el procés de diversificació econòmica del país des del 2012 "Una culminació que està vinculada a l'enfortiment de la nostra relació amb la Unió Europea, mitjançant un Acord d'associació que estem negociant des del 2015 i que ens ha de permetre una participació progressiva i estructurada al mercat interior europeu".

Per finalitzar, Espot ha destacat la pau mantinguda al país durant més de set segles i ha fet una crida a comptar amb el Principat per "defensar a escalar global un món més just, equitatiu i democràtic, amb un desenvolupament econòmic més eficient i sostenible".

tracking