col·lectius sanitaris

Els dentistes amenacen d'abandonar la CASS

La junta aposta per impugnar el conveni amb la CASS perquè les tarifes no s’actualitzen des del 2008

Una pacient en una clínica dental.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Col·legi d’Odontòlegs diu prou. A la sessió assembleària d’ahir, el col·lectiu va votar si impugna el contracte vigent amb la CASS i passa a actuar de forma lliure. Tot i que el resultat de la votació d’ahir a la nit no ha transcendit, el secretari de la junta, Pere Casany, va preveure una majoria favorable a abandonar la CASS, ja que aquesta és una decisió que s’està debatent des de l’any passat. De fet, Casany va confirmar que aquesta possibilitat s’havia traslladat ja al ministre de Salut anterior, Joan Martínez Benazet, així com al titular actual de la cartera, Albert Font.

Una mesura, la d’una possible desvinculació dels odontòlegs de la CASS, que serviria per pressionar l’executiu perquè accedeixi a fer una revisió de les tarifes dels serveis oferts pels dentistes. Més enllà del resultat de la votació, des de la junta s’apunta que la situació amb les tarifes vigents és “insostenible”. Segons el secretari, actualment el col·lectiu treballa amb uns preus que són del 2004 i que, “ només excepcionalment, l’any passat vàrem poder apujar els preus un 3,5%”. “Amb aquests preus i amb els costos actuals no ens surt a compte treballar amb la CASS”, va assegurar ahir Casany, que recorda que serveis com les extraccions mantenen els mateixos preus fa 18 anys.

NEGOCIACIÓ A L’AIRE

Segons el relat del Col·legi d’Odontòlegs, l’executiu ha anat posposant la negociació de les tarifes en diverses ocasions. Així, en primer lloc es va esgrimir la necessitat d’aprovar la cartera de serveis, mentre que posteriorment es va demanar esperar a tenir les nomenclatures dels serveis. També es va supeditar la negociació a la llei de professions sanitàries i, en última instància, es va acabar considerant que no hi havia capacitat econòmica per retocar les tarifes a l’alça en un moment com l’actual.

D’altra banda, el secretari també apunta un malestar generalitzat per la falta de diàleg per part del ministeri de Salut amb decisions importants preses recentment, especialment la implementació del tercer pagador per als majors de 65 anys. “Amb aquesta fórmula els que hem de posar els diners som nosaltres, no sabem quins procediments se seguiran, si cobrarem mensualment o setmanalment; ningú ens ha consultat res”, va assegurar Casany, qui també va remarcar que “el tercer pagador ens suposarà portar una doble comptabilitat per poder puntejar tots els pagaments que rebrem de la CASS, a més del que ens fa el propi usuari”. Així, Casany va assenyalar que hi ha una falta d’informació per a una operativa que entrarà en vigor a partir del mes d’octubre. La setmana passada, la presidenta del col·lectiu, Celine Diet, ja va apuntar que els dentistes no s’oposaven a la mesura “per a aquells que ho necessitin”, però no de forma generalitzada.

Davant de tota aquesta situació, la junta aposta per una impugnació del conveni amb la CASS el qual està en vigor fins a l’1 de febrer, donant així un preavís informant que no es renovarà la vinculació contractual. Tanmateix, el mateix Casany va remarcar que aquesta era una decisió que es mantindria “a no ser que s’arreglin les coses” amb relació a una possible negociació amb l’executiu per intentar revisar les tarifes actuals.

QUEIXES

-Revisió de tarifes

Els odontòlegs es queixen que els preus dels serveis no es revisen per part de Govern des del 2004 i reclamen una actualització de les tarifes per fer front al cost de la inflació.

-Falta de diàleg

El malestar generalitzat també rau en la falta de diàleg per part del ministeri de Salut a l’hora d’informar o consultar certes decisions.

-Tercer pagador

La implementació del tercer pagador també planteja dubtes perquè, segons els odontòlegs, suposarà portar una doble comptabilitat.

INFORME DE 20.000 EUROS PER A RES

Un altre dels motius del malestar del col·lectiu és que finalment els annexos a la llei dels professionals sanitaris no s’inclouran en el text. “Ens van demanar un annex pel qual vàrem necessitar un seguit d’advocats que ens van costar uns 20.000 euros”, va explicar ahir Casany, que va assegurar que l’executiu va acabar descartant incloure els annexos de les diferents professions perquè “eren massa diferents entre ells i es volia entrar el text al Consell General abans d’acabar la legislatura”.

tracking