'Teatro del bueno' al Consell

La sortida del PS del consell va marcar la sessió d’ahir, la qual va acabar deixant un reguitzell de moments escenificats, més pensant en les urnes.

Els consellers socialdemòcrates en el moment de sortir del ple.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Ja ho va dir ahir el cap de Govern en seu parlamentària que marxar a mitja sessió “no és propi del nostre parlament, ho veiem molt en el país veí del sud, on es converteix el parlament en un circ”. No va fer servir el clàssic teatro del bueno al més pur estil José Mourinho, però potser sí que ho va pensar. Ja ho va insinuar Ferran Costa, del grup independent, que aquell era un gest que buscava el titular.

La veritat és, però, que aquesta setmana el Consell General ha anat acumulant gestos i mirades apassionades cap a unes eleccions que cada cop són més properes en el calendari i més presents en els pensaments de tots els partits. Ahir, el grup socialdemòcrata va decidir marxar del Consell General en un gest que, segons la presidenta suplent del grup socialdemòcrata, Judith Salazar, “no és un acte d’enuig, simplement no podem prendre la decisió amb els elements que tenim sobre la taula”. La sortida dels quatre consellers assistents va deixar orfe el debat d’una llei clau per al creixement urbanístic. De fet, tan important era aquesta llei que “suposarà fer un canvi de 365 graus”, com va assegurar la consellera general demòcrata Mònica Bonell. Una afirmació que fins i tot va sorprendre els membres del Govern per la complexitat del gir, que seria més propi del Cirque du Soleil.

Potser tampoc va ser propi del Consell General la reprimenda del cap de Govern cap als grups de l’oposició, a qui els va recordar els sis articles dels quals consta el projecte de llei aprovat per la cambra. “No m’he inventat la sopa d’all”, va arrencar Espot. “També hi ha uns supòsits d’exclusió que són tres, eh! No es pensin que són vint o trenta, i després hi ha un article molt complicat, complexíssim...”, va anar remarcant el cap de l’executiu, per acabar sentenciant la rèplica a Salazar amb un “48 hores, set consellers”.

És cert que no és el primer cop que un conseller o un grup de consellers deixen el seu escó per no participar en una votació. Entre els passadissos del Consell ja es va recordar el cop que un grup de conselleres van abandonar un debat relatiu a l’avortament. També es va recordar la plantada al cap de Govern Jaume Bartumeu per no voler mostrar una carta relativa a uns acords d’Andorra amb la Unió Europea, ara fa 12 anys. El mateix Carles Enseñat, president del grup demòcrata i present en aquella sessió, va voler justificar aquella sortida al·legant que es tractava una sessió de control.

En qualsevol cas, ja ho va dir ahir l’actual cap de Govern, potser sí que el que es va viure ahir al Consell General va ser més propi del país veí del sud. O potser simplement és que hi ha unes eleccions que ja piquen a la porta amb ganes. “Quan anem a fer el porta a porta haurem de retre comptes”, va assegurar Espot.

tracking