Lleí de la família

El PS porta al TC la diferència de nom per a les unions de parelles homosexuals

El PS porta a la justícia la Llei de la família, que reserva el terme matrimoni només per a les unions canòniques

Dues noies passejant pel centre de la capital.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El grup parlamentari socialdemòcrata portarà la Llei de la família al Tribunal Constitucional (TC). El motiu principal és que el text legal utilitza la paraula casament per les unions civils i reserva la paraula matrimoni per a les unions canòniques. D'aquesta manera, s'evita que el terme matrimoni s'utilitzi per als casaments entre persones del mateix sexe i es deixa només per a l'església. Legalment, però, “el casament civil i el matrimoni canònic produeixen els mateixos efectes”, segons s’indica a la llei.

Per la formació liderada per Pere López, la llei és incongruent perquè tot i que fa la diferència amb la nomenclatura, al llarg del redactat utilitza les dues paraules de manera indistinta. A tall d’exemple, el text indica que “a partir de l’entrada en vigor d’aquesta Llei, l’ordenament jurídic andorrà reconeixerà dues formes de matrimoni: el casament civil, al qual poden accedir tant les parelles homosexuals com les heterosexuals, i el matrimoni canònic”. Consideren que la diferència de nom provoca discriminació segons les creences i l’orientació sexual de la persona i recorreran al Tribunal Constitucional perquè es posicioni al respecte.

En el moment de la votació de la llei, el PS va demanar votar separadament dos articles, el 77 i el 91. El vot dels socialdemòcrates va ser favorable per tot el contingut de la llei, excepte en el cas d’aquests dos articulats, per als quals van votar en contra, precisament per deixar la porta oberta a portar aquesta qüestió davant del Tribunal Constitucional. La formació socialdemòcrata defensa que s’hauria d’utilitzar la paraula matrimoni per a tots els casos i rebutja que es faci la diferència per “acontentar” el Copríncep episcopal, malgrat que la llei es va aprovar sense la seva signatura.

tracking