regulació

El Govern estudia que les autocaravanes paguin també la taxa turística

El ministeri de Turisme planteja regular les pernoctacions d’aquests visitants

Autocaravanes estacionades a l'aparcament del Parc Central d'Andorra la Vella.DIARI

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Govern estudia la manera de regular el turisme d’autocaravanes i campers per tal de garantir que respectin les zones d’estacionament i pernoctació. “El turisme amb autocaravana ha augmentat moltíssim i el Govern vol actuar en aquest sentit per regular molt més la circulació, els aparcaments i la pernoctació d’aquest tipus de turista”, va detallar el ministre de Turisme i Telecomunicacions, Jordi Torres, al Diari. Per això, segons va indicar, estudia implementar la taxa turística també a aquest tipus de visitants quan passin més de 24 hores a les zones habilitades.

I és que cada cop són més les persones que opten pel turisme d’autocaravana, que ha viscut un creixement exponencial en els últims anys i, molt especialment, arran de la pandèmia de la covid. Ara bé, aquest tipus de visitant no sempre respecta les normes i l’executiu ha observat que sovint estacionen o pernocten de manera gratuïta en zones del país on no està permès de fer-ho. “Hi ha bastantes incidències, perquè moltes vegades aparquen a llocs que no estan previstos a tal efecte”, va apuntar Torres. En aquest sentit, el titular de la cartera de Turisme va recordar que Andorra compta amb àrees habilitades per aquesta activitat. “Les zones d’estacionament o d’acampada estan previstes amb un buidatge d'aigües, una zona per poder emplenar l’aigua...”.

Tanmateix, el ministre va apuntar que a vegades aquest tipus de visitant acampen en entorns que no estan equipats i on, de fet, és il·legal pernoctar. “Hi ha una sèrie de requisits que no hi són en aquests indrets i, per això, es vol regular de manera que pugui ser més efectiu i coordinat”.

Per tal de posar ordre a aquesta activitat, el ministeri de Turisme estudia quin encaix tindria cobrar la taxa turística als visitants que s’estan més d’un dia a les zones habilitades. “Dins de la llei no figura el pagament de les autocaravanes perquè no es considera un allotjament pròpiament d’aquí”, va assenyalar Torres. Ara bé, el ministre va advertir que es treballa juntament amb els comuns per regular aquesta qüestió i va apuntar que “es farà en els mesos vinents”.

Pel que fa a les facilitats que el país posa al turisme d’autocaravana, alguns caravanistes que ahir estacionaven al Parc Central es van mostrar crítics. L’Esther Coll, que aquest cap de setmana va passar per Andorra en el tram final de la seva ruta a bord d’una autocaravana, va lamentar que “s’ha de voltar molt perquè hi ha pocs llocs per a autocaravanes” i que “no hi ha zones amb natura”. De fet, va lamentar que els aparcaments són àrees poc acollidores i que, a més a més, tenen preus “molt elevats”. Per aquest motiu, va dubtar: “No sé si tornarem a venir a Andorra”, i va concloure que el pagament d’una taxa turística tindria per a ella un efecte dissuasori.

“BONA” REBUDA DE LA TAXA

Pel que fa a la rebuda de la taxa turística per part dels visitants del país, Torres va assegurar que “ha estat bona”. Malgrat que encara no té la “relació del primer trimestre, des de l’associació d’allotjaments turístics i de la unió hotelera no hi ha hagut crítiques en aquest sentit”.

REPORTATGE

Viatjar amb llibertat Malgrat que l’economia pot semblar el motiu pel qual alguns viatgers es decanten per recórrer el món en autocaravana, la majoria de vegades no és així. De fet, viatjar en autocaravana és cada dia més car. La llibertat, la flexibilitat i la possibilitat de dormir envoltat de naturalesa són els principals motius que atrauen els caravanistes, que poden fer i desfer els plans que havien previst al llarg de la seva ruta. Si els agrada molt un indret, poden allargar l’estada, mentre que si alguna localitat els defrauda, poden marxar al moment sense estar lligats per una reserva d’hotel. El preu d’una autocaravana o el lloguer d’un vehicle d’aquestes característiques és elevat, fet que situa el perfil del caravanista entre el de persones amb un poder adquisitiu mitjà o alt. Pel que fa a l’edat, és habitual que siguin viatgers que superen els 45 anys, encara que aquesta manera de viatjar cada vegada s’està posant més de moda entre les persones joves, que es decanten sobretot per les furgonetes camper. A més, l’autocaravana és sovint una alternativa per a les famílies que viatgen al complet, amb les mascotes incloses. Ara bé, els autocaravanistes apunten que cada vegada és menys rentable viatjar amb aquest vehicle. El preu de la gasolina, que s’ha disparat arran de la guerra a Ucraïna, ha fet que aquest estiu alguns s’ho hagin repensat. Altres, en canvi, prioritzen la qualitat que guanyen quan viatgen en caravana.

tracking