Neguit entre els ramaders d'Ordino per dos corders mutilats

El col·lectiu sospita d’un resident amb antecedents per entrar en propietats privades

El segon corder que s'ha trobat mort.SERGI RIBA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Creix la preocupació entre els ramaders d’Ordino després que s’hagi tornat a repetir una escena macabra en tan sols un període de tres mesos. I és que no és la primera vegada que un dels ramaders de la parròquia es troba, amb gran sorpresa, un dels corders mort i mutilat.

El darrer cas va succeir a principi d’aquesta setmana quan Sergi Riba, propietari d’una petita explotació ramadera situada al coll d’Ordino, va alertar el cos de banders davant d’una escena que ell mateix va qualificar ahir d’esgarrifosa. Els fets, segons explica Riba, es van produir entre la nit de diumenge i dilluns al matí, hores després que el ramader hagués tret a pasturar el ramat com fa cada dia i posteriorment hagués procedit a deixar-lo tancat com és degut dins la propietat. Segons relata Riba, va ser dilluns al matí quan es va tornar a apropar a l’estable que, amb gran estupefacció, es va trobar que algú havia degollat i mutilat una de les seves corderes de quatre mesos. “Algú li havia tret l’espatlla a cops de ganivet”, va explicar, a més de destacar que la propietat es troba envoltada perimetralment per una tanca metàl·lica de dos metres d’altura. Davant l’impacte de la troballa, Riba va procedir a trucar els banders que, al seu torn, van derivar-lo al ministeri d’Agricultura. Aquests, davant la particularitat del cas, van recomanar al ramader contactar amb la policia. Finalment –i després que els agents neguessin l’enviament d’una patrulla al lloc dels fets– el mateix propietari de l’explotació es va desplaçar fins al despatx de policia de la Massana, on va presentar una denúncia formal.

La situació no és nova. De fet, fa qüestió de tres mesos que Gerard Berne, propietari de Casa Olibet, una explotació ramadera de Segudet, es va trobar un dels corders mort i mutilat seguint el mateix modus operandi, ja que a l’animal també li havien extret la mateixa extremitat. “No sabem per què aquest individu arrenca només una espatlla als corders”, es va preguntar Riba. “Tampoc tenim clar si la seva finalitat és alimentar-se”, va afegie Riba, que dedueix que el delinqüent es desplaça a peu. “Si no s’emportaria les ovelles senceres”, va plantejar. Davant d’aquests dos episodis relativament propers –que han posat els ramaders de la zona en alerta amb gossos de vigilància i càmeres de seguretat–, Riba va avançar que el sector es planteja presentar una denúncia col·lectiva en nom de l’Associació de Pagesos i Ramaders d’Andorra. “De moment ens estem autoprotegint. No entenem aquesta salvatjada. És tot molt estrany i molt sàdic”, va assegurar Riba.

Mentre la policia ha obert una investigació pel cas, els ramaders de la zona sospiten d’un resident amb antecedents penals que ja havia protagonitzat diversos episodis similars, com ara entrar en propietats privades de la parròquia amb la finalitat de robar gallines o verdures. Segons relata Riba, també hauria matat alguna ovella.

De moment, a falta de cap prova incriminatòria, no s’ha pogut arribat a cap conclusió però les xarxes socials ja se n’han fet ressò. En aquest sentit, Riba va assegurar ahir que tant ell com Berne han rebut durant les darreres hores milers de missatges de suport i indignació per part de ramaders d’arreu. “L’incident ha traspassat fronteres. Ara només esperem que la justícia respongui amb celeritat”, va apuntar Riba.

tracking