Les immobiliàries no tenen oferta d'habitatge per llogar

“No hi ha producte” és la resposta més habitual que repeteixen aquests dies als clients

El mercat immobiliari continua molt animat, però falten habitatges de lloguer.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

“No hi ha producte”. Aquesta és la resposta més freqüent que estan donant actualment de manera generalitzada les immobiliàries quan algú se’ls adreça per buscar un habitatge de lloguer. Pel que fa als habitatges de venda, encara se’n poden trobar, però també comencen a escassejar en alguns indrets, la qual cosa fa que algunes persones interessades es decantin per promocions que, de moment, encara només són sobre plànol.

“Hi ha un dèficit important d’habitatges de lloguer; n’hi ha pocs immobles i no es pot triar”, explica el responsable d’una immobiliària. I el pitjor de tot és que no s’albira una solució a curt termini perquè hi hagi més immobles de lloguer, “perquè encara que hi hagi noves promocions, passarà un any i mig o dos, com a mínim, fins que s’hagin acabat”, raó per la qual s’haurien d’haver fet abans. A més, la crisi dels subministraments no ha ajudat precisament a incentivar la construcció de nous edificis. “No hi ha res de lloguer”, afirmen des d’una altra immobiliària consultada, des de la qual expliquen que van posar l’anunci d’un pis de lloguer, situat a Santa Coloma, al preu de 450 euros, i no van tardar més de 24 hores a llogar-lo. “Cada quart d’hora hem tingut un client que volia veure el pis i hem rebut centenars de correus”, van explicar.

Una de les causes que no hi hagi pisos de lloguer seria, segons expliquen des del sector, que “ha vingut molta inversió estrangera que s’ha domiciliat en aquests habitatges”. “El 90% de les vendes són a gent estrangera que volen venir a instal·lar-se al país”, afegeixen les mateixes fonts. A més, els propietaris són cada vegada més exigents a l’hora de seleccionar la persona a la qual volen llogar l’habitatge, i si abans habitualment només es demanava la nòmina, ara s’inclouen tota una sèrie de requisits, que “en alguns casos poden arribar a una quinzena”. “El que no volen els propietaris és que hi hagi impagaments, i s’està seleccionant molt”, afirmen.

Pel que fa a la venda, encara hi ha “una certa animació” al mercat i “hi ha interès” per adquirir un habitatge, i no es preveu que, de moment, els preus puguin iniciar una tendència de moderació. “Es mantenen molt cars”, expliquen. En aquest sentit, fins i tot el mes d’agost, que habitualment es caracteritza per un alentiment de les operacions, és un mes bo per al sector. “Anem bé i crec que no veurem una inflació de preus”, afegeixen des d’una de les immobiliàries consultades, segons la qual són les torres que es van construir a Escaldes-Engordany i alguns projectes de les parròquies altes els que han contribuït a incrementar considerablement el preu mitjà per metre quadrat que es paga per un immoble. “No estan pujant gaire els preus, el que passa és que aquests habitatges de luxe contribueixen a la pujada del preu mitjà”, afegeixen. “Les vendes estan funcionant”, afirma el responsable d’una altra immobiliària, però el problema és que “no hi ha gaire producte d’ocasió”, motiu pel qual moltes persones interessades han de recórrer a la compra sobre plànol. D’aquesta manera, quan no es troba un pis de lloguer, s’opta finalment per un de compra, “sense que la gent sigui conscient que segurament els tipus d’interès aniran a l’alça en els propers mesos i es trobaran amb una hipoteca molt elevada”. “Actualment, només tenim immobles per vendre al Pas de la Casa; és obra nova sobre plànol i el fet és que ja s’estan reservant alguns habitatges”, afegeixen.

CLAUS

1. El mercat de lloguer està aturat

Les empreses immobiliàries gairebé no tenen en aquest moment habitatges de lloguer i quan en tenen un se’l treuen molt ràpidament de les mans.

2. Els pisos de compra continuen cars

Els habitatges de venda continuen molt cars i a hores d’ara no es preveu que puguin baixar perquè fins i tot a l’agost l’activitat ha estat important.

3. Manca de producte d’ocasió

El producte d’ocasió per a la venda també comença a escassejar, la qual cosa està fent que algunes persones es decantin per la compra sobre plànol.

tracking