temporal de pluja

Examen tècnic del torrent desbordat

Els veïns desallotjats podien tornar ahir a l’edifici, però tres continuaven a casa de familiars i dos no havien pres una decisió

El material arrossegat pel desbordament a les terrasses de l'edifici d'Erts.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els tècnics decidiran en el transcurs d’aquesta setmana si es pot fer algun tipus d’actuació per reforçar la seguretat del bloc Prat de la Solana, a Erts, que va resultar afectat pels intensos aiguats que van caure dissabte. Així ho va explicar ahir el secretari d’Estat d’Interior, Joan León, que va afirmar que potser es podrien fer obres per millorar, per exemple, “el drenatge de l’aigua” que cau de la muntanya, de manera que no s’acumuli als baixos de l’immoble, que és el que va provocar la inundació de tres pisos i de l’aparcament. “Seran els tècnics els qui decidiran si cal fer treballs per protegir la zona”, va dir León. El que ahir ja era clar, però, és que l’estructura de l’edifici no es va veure afectada i que, una vegada es va retirar tota l’aigua dels tres habitatges afectats i de l’aparcament, els cinc veïns que havien estat desallotjats ja podien tornar als seus domicilis. Tot i això, tres dels veïns van decidir, per precaució, prolongar la seva estada amb familiars, mentre que els altres dos encara no havien decidit, a última hora d’ahir, si continuaven a l’hotel de la Massana que els havia acollit.

El cap de guàrdia dels bombers va explicar ahir que les fortes precipitacions van provocar que un torrent que passa a prop de l’edifici es desbordés i inundés una terrassa del bloc, fent que l’aigua es filtrés a la part subterrània. Segons va explicar un veí de l’edifici, inicialment van ser desallotjats els inquilins de tots els apartaments, i un cop van comprovar l’estat del bloc, els van deixar tornar a tots menys els dels tres dels apartaments de la planta baixa, principalment, pel perill que l’aigua entrés als seus pisos. Un dels veïns va dir ahir al matí que encara tenien l’aparcament inundat i estaven sense aigua calenta a tots els edificis i sense electricitat a les parts comunes, fet que impossibilitava l’ús de l’ascensor, unes anomalies que van quedar resoltes durant la jornada.

Les fortes precipitacions de dissabte van provocar que el cos de bombers fes entre 25 i 30 sortides, la majoria a la Massana i a Ordino, per treure aigua de subterranis, garatges i botiges, o per netejar fang, rocs i troncs de les calçades. La via més afectada va ser la General 5, a Erts, que va quedar momentàniament tallada al trànsit a causa de l’aigua i els sediments arrossegats, i posteriorment només amb un carril per a la circulació. Al voltant de les 11 de la nit el Govern informava que cinc veïns d’un edifici a tocar de la carretera havien estat desallotjats i passarien la nit fora dels domicilis pel risc que presentaven els tres habitatges afectats.

Forces Elèctriques d’Andorra (FEDA) informava de dues avaries a les línies de mitja tensió que van afectar uns 3.500 usuaris de Vila, a Encamp, el Forn de Canillo, Incles i una part de Soldeu. La incidència d’Encamp va deixar sense llum els veïns de Vila unes quatre hores, des de passades les 7 de la tarda fins a les 11 de la nit. L’avaria d’Incles i Soldeu va ser més curta, i en mitja hora va quedar solucionada. Els tècnics van finalitzar al migdia la reparació definitiva del sistema. Ahir hi va haver un petit tall de llum a Andorra la Vella, Escaldes-Engordany i Sant Julià de Lòria a causa d’una tempesta forta que va provocar un tall de l’electricitat que ve d’Espanya. La incidència va tenir lloc cap a les 18.30 hores i l’automatisme que reconnecta l’electricitat amb el costat francès hauria tardat 12 segons a recuperar el subministrament, segons FEDA. Per la seva banda, el COEX va continuar ahir al matí la neteja dels punts més conflictius de la xarxa viària, com per exemple a la calçada de sortida de la boca oest del túnel dels Dos Valires. El servei de Meteorologia va destacar els 68,1 mm d’aigua que van caure dissabte a Bony de les Neres, 48,1 mm dels quals es van acumular “en només 30 minuts”.

Membres dels serveis d'emergències a prop de l'edifici d'Erts que va resultar afectat.

La terrassa de l'edifici on es va acumular l'aigua.

tracking