Reportatge

Els estius del passat

L'arxiu nacional implica la ciutadania en la identificació dels protagonistes d’imatges del segle XX. Twitter n’és el còmplice necessari.

Cinc persones gaudeixen del temps d'esbarjo en una fotografia dels anys 30-40.arxiu casa areny plandolit

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Aquest divendres l’Arxiu Nacional publicava al seu compte de la xarxa social Twitter la darrera de les fotografies de la iniciativa Identifica’m estival. És la que es reprodueix a l’encapçalament d’aquesta pàgina i hi surten cinc persones en actitud distesa en un entorn natural i abillades en algun cas per prendre un bany. La data de la imatge se situa entre els anys 1935 i 1940 i pertany al fons de l’arxiu Casa Areny Plandolit, segons recull el tuit publicat. Al capdamunt de quatre d’elles un número per convidar qui vegi la fotografia i sàpiga qui és la persona que hi surt que ajudi en la tasca de documentació. A sobre de la cinquena (amb casquet de bany) no hi ha número perquè es fa difícil esbrinar-ne la identitat: està d’esquena.

Aquest joc promogut per l’Arxiu va arrencar ja l’any 2010 amb l’objectiu de difondre el patrimoni fotogràfic que custodia i, alhora, animar la ciutadania a participar en la tasca fonamental de recerca i documentació del passat. Ara aquesta interacció s’ha traslladat a les xarxes socials. Des del juliol, el compte de l’Arxiu ha difós cinc fotografies datades entre la dècada dels 30 i els 50 i que, més enllà de ser una eina per descobrir identitats, permet apropar la ciutadania a com es gaudia dels estius les primeres dècades del segle XX. Detalls com la moda a banda, les bases del lleure estival no han canviat gaire: buscar maneres de refrescar-se o quedar amb la colla per passar l’estona, com fan els nens de la segona fotografia, captats a Escaldes un dia no concretat dels anys 50.

Uns nens beuen aigua en una font d'Escaldes.

tracking