temporal

Els veïns d'Erts desallotjats ja poden tornar a casa

Uns 3.500 usuaris es van quedar sense llum ahir a la parròquia d'Encamp i Canillo a causa del temporal

Pedra i desbordament d'aigua a Erts i el COEX netejant la carretera general 5 entre la Massana i el poble d'Erts.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els cinc veïns d'Erts que ahir a la nit van haver de ser desallotjats ja poden tornar a casa després que els cossos especials hagin constatat que l'estructura de l'edifici no està afectada i s'hagi retirat l'aigua dels habitatges, segons ha confirmat el cap de guàrdia dels bombers i Govern. Tot i això, l'executiu apunta que vista la possibilitat de precipitacions a la tarda i que encara s'està netejant els habitatges, se'ls ofereix passar una nit més a l'hotel.

El cap de guàrdia dels bombers concreta que les fortes precipitacions van provocar que un torrent que passa a prop de l'edifici es desbordés i inundés una terrassa del bloc, fent que l'aigua es filtrés a la part subterrània. Segons explica un veí de l'edifici, inicialment van ser desallotjats els inquilins de tots els apartaments, i un cop van comprovar l'estat del bloc els van deixar tornar a tots menys els tres dels apartaments de la planta baixa, principalment, pel perill que l'aigua entrés als seus pisos. Tresveïnsvan anar a casa de familiars i dos a un hotel de la Massana. Un dels veïns apunta que aquest matí encara tenien l'aparcament inundat i estaven sense aigua calenta a tots els edificis i sense electricitats a les parts comuns -fet que impossibilitava l'ús de l'ascensor-.

Les fortes precipitacions d'ahir van provocar que el cos de bombers fes entre 25 i 30 sortides, la majoria a la Massana i a Ordino, per treure aigua de subterranis, garatges i botiges, o netejar fang, rocs i troncs de les calçades.La via més afectada va ser la General 5, a Erts, que va quedar tallada al trànsit a causa de l'aigua i els sediments arrossegats que van afectar la carretera i també un edifici proper. Pels volts de les 11 de la nit el Govern informava que cinc veïns del bloc Prat de la Solana havien estat desallotjats i passarien la nit fora dels domicilis pel risc que presentaven els tres immobles afectats.

Per la seva banda, Forces Elèctriques d'Andorra (FEDA) informava a través de les xarxes socials de dues avaries a les línies de mitja tensió que van afectar Vila, a la parròquia d'Encamp, al Forn de Canillo,Inclesi una part de Soldeu. La incidència va afectar uns 3.500 usuaris, segons informa FEDA. La incidència d'Encamp va deixar sense llum als veïns de Vila unes quatre hores, des de passades les set de la tarda fins a les onze de la nit. D'altra banda, l'avaria d'Inclesi Soldeu va ser més curta, i en mitja hora ja la van tenir solucionada, segons informen. Aquest matí encara faltava determinar la causa de l'avaria i els tècnics han finalitzat al migdia la reparació definitiva del sistema.

Quant a l'afectació en el trànsit, després del tall inicial, la CG-5 va quedar momentàniament amb només un carril apte per a la circulació, a l'alçada de la Borda Raubert, mentre es retiraven els sediments i els materials, com fang i troncs, que s’hi havien acumulat per la pluja. També hi va haver “petites incidències” als pobles d’Escàs i Pal, on van intervenir mitjans propis del comú per netejar, segons va explicar la cònsol menor, Eva Sansa. “La incidència més rellevant ha estat la del Prat del Mig, abans d’arribar a Erts, a la carretera d’Arinsal, on va haver d’intervenir el COEX, vist que és carretera general”, va assenyalar Sansa. També es van registrar algunes afectacions a la parròquia d’Ordino. D'aquesta manera, el COEX aquest matí continuava amb les tasques de neteja als punts més conflictius de la xarxa viària, com per exemple a la calçada de sortida de la boca oest del túnel dels Dos Valires, on va quedar terra acumulada.

El servei de Meteorologia destaca els 68,1 mm d'aigua que van caure ahir a Bony de les Neres, dels quals 48,1 mm es van acumular "en només 30 minuts". En aquest sentit, apunten que la forta tempesta va afectar sobretot les valls del nord del Principat, i afegeixen que la principal característica del nucli tempestuós és que va ser "força estàtic".

La previsió d'avui

La previsió meteorològica per a la jornada d'avui torna a ser d’un matí assolellat i una tarda de ruixats, "més febles" que els d’ahir i que podrien anar acompanyats d'activitat elèctrica. Les temperatures màximes d’avui i l’inici de la setmana vinent s’enfilaran fins a 29 graus a Andorra la Vella, tot i que dilluns podrien tornar a caure ruixats dispersos a la tarda. L’estabilitat podria arribar dimarts, per a quan es preveu ple domini del sol.

tracking