Els apartaments registren a l'agost una ocupació entre el 90 i el 97%

El sector expressa la seva satisfacció per les xifres de negoci assolides en un mes qualificat de “mot bo”

Els apartaments turístics estan registrant dades positives d'ocupació aquest estiu.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El sector dels apartaments turístics està vivint un moment molt positiu i tancarà la temporada d’estiu amb unes xifres d’activitat que se situaran per sobre de les que es registraven abans de la pandèmia del coronavirus. I és que, quan tal sols resten uns dies perquè acabi el mes en curs, la previsió és que els establiments que formen part de l’Associació d’Empreses d’Allotjament Turístic (AEAT) tanquin l’agost amb una ocupació que estarà entre el 90% i el 97%, el que representa entre un 5% i un 10% més que l’any passat. Així ho va explicar ahir el president de l’entitat, Àlex Ruiz, que va destacar que “aquest estiu ha anat una mica millor i l’ocupació estarà per sobre de la de l’any anterior”. El bon comportament que experimenta el sector s’albirava ja a finals del juliol, un mes que es va tancar amb una ocupació d’entre el 60% i el 65% a les parròquies de Canillo i Ordino, fet que posava de manifest que s’estava tornant a la mateixa afluència de turistes que abans que arribés el coronavirus. Pel que fa a la població del Pas de la Casa, l’ocupació disminuïa un 20% en relació amb el mateix mes de l’any anterior, segurament perquè molts turistes francesos van optar per destinacions més llunyanes.

Aquestes bones dades que s’estan registrant confirmen, segons va considerar Ruiz, que els turistes continuen confiant en una destinació de proximitat com ara Andorra, malgrat que enguany han esta moltes les persones que s’han decantat, de nou, una vegada passada la pandèmia, pels viatges internacionals.

En aquest sentit, a més dels clients espanyols, que suposen al voltant del 60% del total, enguany han estat usuaris dels apartament turístics també turistes alemanys i anglesos, que fins ara no freqüentaven gaire el Principat en dates estiuenques. I és que, segons va explicar Ruiz, aquests visitants han descobert que, a més d’altres atractius, “Andorra és un indret on es pot dormir a la nit” perquè fa molta menys calor que en altres destinacions.

A més, aquest mes d’agost s’ha caracteritzat també per un “increment important” dels usuaris procedents de França, contràriament al que havia succeït durant el juliol, en el qual els clients d’aquesta nacionalitat es van decantar més per sortides a destinacions més llunyanes.

Les previsions del sector dels apartaments turístics són també positives pel que fa al proper mes de setembre, que en general és considerat com un mes “fluix” per a aquesta activitat econòmica. En aquest sentit, Ruiz confia que aquest mes de setembre sigui “una mica millor que el de l’any passat” i, de fet, ja s’estan fent algunes reserves. De la mateixa manera que passa, però, a l’hoteleria, els establiments estan molt atents a veure l’evolució de les reserves d’última hora, que cada vegada són més freqüents i, per tant, tenen un pes molt gran en el balanç final. “Molts clients fan les reserves amb tan sols dos o tres dies abans de venir”, va manifestar Ruiz en relació a aquest fenomen, que es registra des de fa uns anys i que ara s’ha vist accentuat.

D’altra banda, i també en consonància amb l’opinió que va expresar la Unió Hotelera d’Andorra (UHA), el sector s’ha mostrat satisfet amb del funcionament que ha tingut la quota d’estiu de treballadors, que per primera vegada s’ha posat en funcionament enguany des del Govern perquè els immigrans puguin allargar la seva estada al país després d’estar al país durant l’hivern. Es tracta, segons va explicar Ruiz, d’una iniciativa que “ha facilitat molt” als establiments poder disposar de mà d’obra suficient per desenvolupar la seva activitat, motiu pel qual consideren que hauria de tenir continuïtat en el futur. “Esperem i desitgem que aquesta quota es pugui mantenir perquè permet, entre altres coses, que no hàgim de formar de nou els nostres empleats perquè molts són els mateixos que ja hi havia abans”, va indicar el president de l’AEAT. “L’avantatge és que pots comptar amb la gent bona que tinguis tant a l’hivern com a l’estiu”, va afegir Ruiz.

Pel que respecta a la campanya d’hivern, el sector dels apartaments turístics creu que “pot ser molt bona i, de fet, ja comencem a tenir reserves i estem per sobre de les que teníem l’any passat en aquestes mateixes dates”.

tracking