salut

L'hospitalització a domicili està aturada per la falta de personal

El SAAS afirma que treballa per resoldre-ho i que el projecte s’ha d’acabar de consolidar

L'hospital Nostra Senyora de Meritxell.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’hospitalització a domicili, el servei assistencial que el ministeri de Salut i el Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) van presentar el maig de l’any passat, no acaba d’arrencar. Ara mateix, i segons van confirmar ahir des del SAAS, està parat per falta de personal, un escull que van afirmar que s’està intentant resoldre. Asseguren que es tracta d’un projecte que s’ha d’acabar de consolidar.

Malgrat que aquell mes de maig el director general del SAAS, Josep Maria Piqué, i el llavors titular de la cartera de Salut, Joan Martínez Benazet, van anunciar que l’opció de l’ingrés domiciliari (una possibilitat acotada a patologies concretes i que també requereix que la llar del pacient compleixi un seguit de requisits) es podia posar en marxa aquell mateix mes de juny el cert és que l’arrencada ja va arribar amb un retard considerable. No es va posar en marxa fins al desembre, i al gener d’enguany l’hospital va informar que tres pacients havien fet ús del nou servei, tots eren majors de 65 anys i havien estat ingressats entre 5 i 14 dies.

Però vuit mesos després, la iniciativa continua en stand by. Una opció que fa part d’un projecte més global de reducció d’ingressos hospitalaris i en el qual també s’inclou la potenciació de la cirurgia de tipus ambulatori, les intervencions quirúrgiques que impliquen que el pacient pugui seguir la recuperació a casa. L’hospitalització a domicili suposa, segons els càlculs del SAAS, un estalvi d’un 40% respecte l’hospitalització tradicional que repercuteix en la despesa pública però també en el pacient que ha d’assumir el 10% de copagament. La previsió de la direcció hospitalària és que en poguessin fer ús entre el 10 i el 15% de lespersones internades al centre sanitari.

tracking