a l'espera dels resultats del laboratori

Salut apunta un aliment fresc com a causa de la intoxicació

L’enciam, el tomàquet o la fruita podrien haver provocat els quadres lleus detectats a Andorra la Vella, Escaldes-Engordany i Encamp

Un aliment fresc com l'enciam pot ser l'origen de la intoxicació alimentària.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministeri de Salut està encara a l’espera de rebre el resultat de l’enquesta encarregada als laboratoris arran de les tres possibles intoxicacions alimentàries que es van registrar a Andorra la Vella, Escaldes-Engordany i Encamp. Tot apunta, però, que la causa estaria en algun dels productes frescos que es fan servir molt freqüentment per a l’elaboració els menús, com poden ser l’enciam, els tomàquets o les fruites.

Així ho van explicar ahir fonts del mateix ministeri, que van indicar que les anàlisis de les femtes que s’estan portant a terme han derminat la presència d’un norovirus de poca perillositat que habitualment es destrueix a més de 60 graus. D’aquesta manera, es dedueix que el causant dels quadres lleus que es van constatar podria ser precisament aquest norovirus present en alguns productes que normalment no són sotmesos a cap tipus de cocció.

El primer cas de possible intoxicació alimentària que es va conèixer va ser al menjador de l’hostal Calones de la capital, on diàriament acostumen a dinar moltes persones grans. Posteriorment, es va saber també que vuit infants i dos monitors dels Esports d’Estiu d’Escaldes-Engordany havien patit un quadre lleu de possible grastroenteritis, i finalment va trascendir que quatre padrins havien resultat afectats al Cafè del Poble d’Encamp per una indisposició lleu. Es dona la circumstància que en tots tres casos els àpats que es reparteixen estan elaborats per la mateixa empresa en una cuina central, que a més serveix també els seus àpats a les parròquies de Sant Julià de Lòria i Ordino, on no es té constància que s’hagi registrat cap cas de possible intoxicació alimentària.

En aquest sentit, les mateixes fonts del ministeri de Salut consultades ahir van manifestar que a hores d’ara no s’ha detectat que aquesta empresa hagi pogut cometre qualsevol tipus de falta. Per aquesta raó, en aquests moments, quan encara continua oberta la investigació per conèixer l’origen de la possible intoxicació alimentària, es descarta que s’hagi d’obrir cap tipus d’expedient a l’empresa, la cuina central de la qual funciona seguint els paràmetres estipulats per l’àrea de salut alimentària, que fa les corresponents inspeccions periòdiques, i per tant el que va succeir s’ha de considerar com un fet aïllat. A més, des del ministeri es va destacar també que tots els casos de persones afectades que es van registrar van ser de poca gravetat. En aquest sentit, una hipòtesi en la qual es també treballa és que la forta calor que hi va haver alguns dies del mes d’agost podria haver contribuït al fet que es produissin aquest tipus d’incidents. La previsió és que els resultats definitius de l’enquesta que s’està portant a terme estiguin enllestits abans que acabi l’agost, un mes en què una investigació com aquesta acostuma a allargar-se més que habitualment.

CLAUS

1 Detecció de casos en tres parròquies

Els afectats van ser usuaris del menjador de l’hostal Calones, nens dels Esports d’Estiu d’Escaldes-Engordany i padrins del Cafè del Poble d’Encamp.

2 Enquesta del ministeri de salut en marxa

El ministeri de Salut ha engegat la corresponent enquesta per esbrinar les causes de la possible intoxicació alimentària, però encara no ha acabat.

3 Sense responsabilitat de l’empresa

L’empresa de càtering no hauria comès cap falta, motiu pel qual de moment no s’ha optat per obrir cap expedient sancionador contra la mateixa.

tracking