Pressupost del 2023

La inflació costarà més de 5,5 milions en sous públics

L’executiu realitza els comptes de l’any vinent amb una previsió de l’IPC del 4,5%, tot i reconèixer que l’índex serà superior a final d’any

L'edifici administratiu de Govern.ARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els funcionaris tenen garantida la pujada dels salaris l’any vinent. Sigui quin sigui l’IPC, el secretari d’Estat d’Afers Financers, Marc Ballestà, va assegurar que l’elaboració del nou pressupost preveu la revaloració dels salaris dels treballadors públics segons l’IPC. Això implicaria que la partida de despeses de personal, que en l’últim pressupost va superar els 121 milions d’euros (incloent tots els conceptes com ara “les quotes de prestació i despeses socials a càrrec de l’empleador”), s’incrementarà com a mínim 5,5 milions d’euros, segons les previsions amb les quals treballa l’executiu.

“L’acord que sempre s’ha pres des de Govern, menys en algun cas especial, és que els salaris dels treballadors públics es revalorin en funció de l’IPC”, remarca Ballestà, que confirma que “la previsió del pressupost de l’any vinent és la mateixa”. El pressupost que es vol presentar el setembre vinent al Consell General, amb previsió a un avançament de les eleccions generals, s’ha realitzat seguint la previsió publicada ja fa setmanes per Estadística, que va preveure un IPC del 4,5% a final d’any. Unes dades que el mateix secretari d’Estat reconeix que es podien quedar curtes, fet que obligaria l’executiu a revisar a l’alça aquest increment salarial. “Es treballa amb aquesta dada que és la previsió que va fer Estadística i després haurem de veure si aquesta xifra es compleix, si no és així, el que es fa, com a qualsevol pressupost, és regularitzar la partida”, assevera el secretari d’Estat. A més, Ballestà recorda que “la previsió d’increment de massa salarial no només es fa tenint en compte les previsions de l’IPC que tenim i que haurem de veure si es compleixen o no”, sinó que també es tenen en compte “els triennis, les noves contractacions o altres complements salarials que tenen els treballadors públics”. En aquest sentit, l’IPC acumulat del 2022 ja és del 5,4%, pràcticament un punt percentual per sobre de les previsions d’Estadística, el que faria que l’increment de l’IPC als salaris dels funcionaris suposes un mínim de 6,6 milions d’euros per a les arques de l’Estat.

Amb tot, Ballestà assevera que en l’actual context “és molt difícil fer previsions; la situació actual el que mostra és una gran incertesa de com evolucionarà la situació, els organismes internacionals cada vegada que fan una revisió de les previsions tenen en compte l’evolució de l’economia”. Tanmateix, Ballestà sí que reconeix que “les dades mostren una tendència de la inflació més alta del que diuen les previsions, però també és veritat que aquesta inflació comença a presentar signes d’alentiment”, defensa el número dos de Finances, que remarca que “haurem d’estar atents a veure com evoluciona la inflació i veure l’impacte que tindrà en la ciutadania”.

L’indicador avançat de l’IPC per al juliol va ser, segons Estadística, del 7,6%, que confirmaria aquesta desacceleració del creixement, però no un retrocés de la inflació. En aquest sentit, el secretari d’Estat reconeix que és difícil que d’aquí a final d’any s’acabi registrant alguna variació intermensual de l’IPC negativa, però sí que s’espera una estabilització de la inflació arran de la pujada dels tipus d’interès que els bancs centrals, tant europeu com nord-americà, han aplicat amb l’objectiu de contenir l’alça de preus.

GALLARDO CELEBRA QUE LA CEA I L'USdA ACOSTIN POSICIONS

El ministre d’Economia, Jordi Gallardo, celebra que la CEA i els sindicats acostin posicions amb relació a la proposta d’un pacte de rendes realitzat pel president de la patronal, Gerard Cadena, ara fa uns dies. Tanmateix, Gallardo recorda que “quan vam tractar el Consell Econòmic i Social les mesures per millorar el poder adquisitiu les postures estaven molt allunyades”. “Aquí a qui li toca fer d’àrbitre és al Govern i ha de prendre la mesura més moderada i ponderada”, assevera el ministre Gallardo.

tracking