x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
crisi energètica

Pla per reduir el consum elèctric per si falla el subministrament d'energia

FEDA estudia mesures per disminuir fins a un 15% l’ús de l’electricitat davant de possibles problemes amb el subministrament a l’hivern
FEDA demana consciència amb l'estalvi energètic.

FEDA demana consciència amb l'estalvi energètic.

FEDA demana consciència amb l'estalvi energètic.

Fernando Galindo
Actualitzada 11/08/2022 a les 11:03
FEDA està treballant un pla de contingències davant un possible problema amb el subministrament elèctric durant l’hivern. El director de la parapública va confirmar ahir que davant el context geopolític, “el subministrament dependrà de com evolucioni la situació a Europa, tenint en compte que per a nosaltres Europa vol dir bàsicament Espanya i França”. Per aquest motiu, el pla preveu, en el cas més extrem, talls “puntuals i planificats” a certs punts del Principat. Una situació que només s’aplicaria en el supòsit en què els països veïns es veiessin obligats a limitar el subministrament d’energia i que les mesures d’estalvi que el Govern ha d’anunciar els propers dies (com la limitació de la temperatura) no fossin suficients.

A més, Moles també recorda que el Principat compta amb les reserves hidràuliques del llac d’Engolasters com una eina més per intentar evitar la situació més crítica, tot i que, segons el director de FEDA, les reserves donen una vida extra d’unes 60 hores a la producció interna del país. “Europa té una previsió que aquest hivern, i en especial a partir del gener, no s’arribarà a suplir tota la demanda per la falta de gas i això pot provocar talls momentanis”, explica Moles, que especifica que “es parla de talls controlats” com una última opció i sempre que s’hagi de recuperar “l’equilibri entre l’oferta i la demanda”. “S’està treballant en un pla de contingència per si cal rebaixar la demanda entre un 5% i un 10%; aquí els talls poden ser una mica més difícils però no es poden descartar”, especifica.

Davant aquesta previsió, el director de FEDA veu amb bons ulls el pla que el Govern està treballant per reduir el consum energètic del país. De fet, Moles demana “solidaritat” per reduir el consum fins a un 15%. “Un grau de més o de menys pot suposar entre un 4% o 5% de més consum o d’estalvi energètic”, va asseverar el directiu. “No em posaré tant en les propostes concretes sinó en l’objectiu, reduir aquest 15% és la clau”, va asseverar Moles, que va recordar que l’estalvi energètic implica “que no hi hagi possibles interrupcions però també evitar un increment de preus fort o més fort de cara al proper any”. Per aquest motiu, el director de la parapública demana a les empreses que “això que és bo per a elles i que es pot aconseguir amb petits gestos [evitar interrupcions en el subministrament o una pujada de preus més forta] que no es perdi perquè no fan la seva part”. “El que no podem és malbaratar allò que d’altres estan intentant estalviar; un grau més vol dir energia que estem traient d’una casa alemanya o italiana”, va defensar Moles, que va recordar que un trenta per cent de l’energia del Principat està exposada al mercat internacional.
Etiquetes
Veure’n més
64
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts