Patronal i sindicats negociaran una pujada salarial per la inflació

Els sindicats reclamen un nou increment dels sous per recuperar el poder adquisitiu perdut

Una trobada entre representants de la patronal i dels sindicats.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La inflació no sembla tenir aturador tot i les mesures que els diferents bancs centrals han intentat aplicar per refredar l’economia. Al juliol la dada avançada de l’IPC interanual publicada pel departament d’Estadística es va situar en el 7,6%, dues dècimes més que el juny. De fet, en l’acumulat de l’any, l’IPC s’havia incrementat, fins al juny, en un 5,4%. Davant aquesta situació tant patronal com sindicats consideren que la pèrdua del poder adquisitiu dels treballadors serà important i auguren que es necessitarà una nova pujada salarial a finals d’any si la situació no canvia radicalment, un escenari que ara per ara no es preveu tot i la moderació de l’acceleració de l’índex.

Tanmateix, el president de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA), Gerard Cadena, alerta que una possible pujada dels costos laborals per a les empreses s’hauria de fer de forma consensuada tant amb sindicats com amb els empresaris. Cadena aposta per un pacte de rendes com s’ha fet en altres països perquè tots els sectors acordin una pujada que es podria situar per sobre de l’IPC, però que s’hauria de repartir en diferents anys. “Nosaltres ja vàrem demanar un pacte de rendes intuint que la inflació començaria a pujar; ara tenim l’esperança que a partir de la tardor l’IPC comenci a baixar”, assegura Cadena que remarca que la moderació dels preus dels carburants que s’ha vist en les darreres setmanes pot ajudar a suavitzar l’espiral inflacionista dels últims mesos.

“Ara reivindiquem aquest pacte de rendes en tots els sectors i escalonar-ho en un parell d’anys”, remarca el màxim responsable dels empresaris. “Seria una pujada més important, però no es repercutiria el mateix any perquè els efectes que tenen aquestes pujades distorsionen totalment el pressupost de totes les empreses”, assevera el president de la patronal que afirma que ara els pressupostos de les empreses “estan canviant a cada moment”. Tot i això, Cadena recorda que amb la mesura presa pel Govern d’apujar els salaris un 3,3% ja va suposar “un esforç per a les empreses”, tot i que reconeix que “la pujada del salari mitjà i medià no és una pujada lineal”, al nivell de la inflació.

BONA PREDISPOSICIÓ

Per la seva banda, els sindicats veuen amb bons ulls “tot el que sigui apujar salaris”, assegura la secretaria d’organització del SEP, Carla Guinot, present en el Consell Econòmic i Social on Govern, sindicats i empresaris es reuneixen. “Al setembre volem seguir realitzant més reunions amb la CEA, crec que podem trobar punts en comú”, destaca Guinot. Amb relació a la proposta de pacte de rendes, ni sindicat ni patronal han parlat de xifres tot i que la responsable del SEP, que celebra que el sector privat equilibri els salaris amb el sector públic, assenyala que “té la seva lògica que una pujada com la que es planteja es faci de forma esglaonada; les empreses també han patit”. Tanmateix, Guinot apunta que caldrà seguir “defensant que la via impositiva està quedant obsoleta; els que més tenen paguen una misèria”, reivindica.

tracking