submissió química

Alerta per les punxades en espais d'oci nocturn

El pla d’actuació estableix no deixar la víctima sola i trucar a la policia

Una noia va patir una punxada a la festa major de Sant Julià de Lòria.Comú SJ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’onada de punxades en discoteques que ha fet saltar les alarmes arreu d’Europa ha arribat a Andorra. Un nou escenari que ha obligat el Govern a dissenyar amb urgència un protocol específic a seguir davant qualsevol sospita de punxades en espais d’oci nocturn. Durant la presentació del protocol, el ministre de Finances i portaveu va explicar que aquesta pràctica podria buscar la submissió química de les noies i va mostrar el seu rebuig cap a “qualsevol forma de violència de gènere”. Per això, va reiterar la importància de denunciar tots els casos, inclús el mínim dubte, perquè “prefereixo que hàgim de parlar de casos de sospita que potser no s’han confirmat, que no pas parlar de casos de persones que no han rebut l’acompanyament”.

Així doncs, el nou protocol estableix que, davant de qualsevol pressentiment de punxada, cal oferir ajuda a la víctima i avisar ràpidament la policia. En aquest sentit, Jover va destacar la importància d’acudir al cos de l’ordre i va reiterar que “en qualsevol cas de sospita es farà un seguiment exhaustiu perquè els responsables paguin”, i va demanar “no minimitzar riscos”.

Un cop rebut l’avís, el protocol estableix que la policia contacta amb el servei d’urgències mèdiques perquè traslladi la víctima a l’hospital. El ministre va subratllar la necessitat de no abandonar la persona afectada fins que no arribi l’ajuda, ja que la mateixa punxada li podria causar mareig o pèrdua de consciència.

Un cop la persona arriba al centre hospitalari s’activa el protocol que ja existia per a punxades accidentals –que inclou l’anàlisi per descartar la infecció de malalties infeccioses, com ara el VIH– i es realitza un examen toxicològic per esbrinar la substància injectada. A més, es tracta la víctima fins que li desapareixen els símptomes, si n’hi ha. A tot això s’hi suma una novetat pel cas de les punxades que busquen la submissió química de la víctima. Es tracta de l’activació del codi lila, que ofereix assistència psicològica, social i jurídica a les víctimes de violència de gènere en cas de necessitat, alhora que fa el seguiment per veure’n l’evolució. El motiu, va indicar Jover, és que “parlem de casos de violència de gènere, un delicte que sembla que va a l’alça, i hem d’estar al costat de la víctima”.

De moment, la policia ha rebut l’avís de tres possibles punxades en el marc de la festa major de Sant Julià. Les dues primeres, que es van denunciar el cap de setmana, “es van tractar i semblaria que es van quedar en forma de sospita”. Ara bé, en l’últim avís, el ministre va indicar que “sí que hi ha hagut punxada”. Es tracta d’una noia de 23 anys que va acudir al servei d’urgències del SAAS la matinada de dimarts a dimecres, després de sentir una punxada quan estava de festa a Sant Julià. El ministre va informar que la jove “sortosament no va presentar simptomatologia posterior a la punxada i a hores d’ara s’estan analitzant les mostres extretes”. Ara bé, va indicar que “sovint la presència de la droga dura molt poc i costa de trobar-ne el rastre a la sang, pel que és més difícil identificar-la, i és important actuar ràpidament”. Actualment, el cos de policia està investigant els fets.

MÉS VIGILÀNCIA A LES FESTES DE LES PARRÒQUIES

Els comuns i la policia treballen juntament per millorar la seguretat a les festes majors de les parròquies, després de la baralla que hi va haver durant les festes de Sant Julià de Lòria. En aquest sentit, el ministre de Finances i portaveu va explicar que el cos de policia i les administracions comunals estan en contacte. Això permet als agents conèixer les activitats i els horaris en el marc de les festes i poder dissenyar les seves actuacions segons les necessitats. Tot plegat, es tracta d’una iniciativa que busca, segons Jover, donar més seguretat, no només als ciutadans, sinó també als agents. L’objectiu és “continuar treballant per ajudar al desenvolupament pacífic i ordenat d’uns espais d’oci que tots esperàvem amb moltes ganes”, tal com va indicar el ministre.

PROTOCOL

Contactar amb la policia

El protocol estableix que cal ajudar la víctima i trucar ràpidament a la policia. Jover va fer una crida a acudir al cos de l’ordre davant qualsevol sospita.

No abandorar la víctima

És important no deixar sola la víctima en cap moment. El protocol estableix que cal acompanyar-la fins que arribi l’ambulància o la policia.

Trasllat en ambulància

Un cop donat l’avís a la policia, aquesta s’encarrega d’informar el servei d’urgències de l’hospital, que traslladarà la víctima en ambulància.

Proves diagnòstiques

A l’hospital s’activa el protocol per punxades accidentals. Es realitza una anàlisi per descartar el contagi de malalties infeccioses i es fa un examen toxicològic.

Codi lila

El protocol inclou informar Afers Socials perquè s’activi el codi lila, que ofereix assistència psicològica, social i jurídica a les víctimes i en fa un seguiment.

tracking