sistema sanitari

El tercer pagador s'estrena sense cobrir la despesa en medicaments amb recepta

El Consell de Ministres aprovarà el decret sense incloure inicialment les despeses de medicaments amb recepta

Representants de la Federació de la Gent Gran.M. R.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Fonts del Ministeri de Salut van confirmar ahir al vespre que les despeses relacionades amb els medicaments amb recepta de la farmàcia s’acabaran incloent al tercer pagador per a la gent gran. Així es va afirmar després que ahir al matí els representants de la junta de la Federació de la Gent Gran convoquessin una roda de premsa amb l’objectiu d’expressar públicament la seva sorpresa i el seu descontentament davant del projecte de decret que els havia fet arribar Govern sobre la implementació del tercer pagador. Un document provisional que, segons van assegurar, no figurava que cobrís les despeses de la farmàcia.

Creació d’una nova eina

Davant del desconcert, fonts del Govern van al·legar al vespre que aquesta manera de procedir estava justificada, ja que el fet de no incloure de manera immediata les farmàcies al tercer pagador s’explica perquè el ministeri de Salut, en aquests moments, es troba treballant en una nova eina que tardarà un cert temps a estar operativa i que vincularà les farmàcies, les consultes mèdiques i el SAAS. Per aquest motiu, i per no endarrerir el fet que els padrins puguin començar a beneficiar-se dels altres camps que inclou el tercer pagador, de moment, no s’inclourà les farmàcies al decret. Tot i això, el ministeri modificarà el text per incloure aquest punt quan es disposi de l’eina informàtica. “La voluntat política hi és però actualment no hi ha possibilitat tècnica per poder-ho fer”, es deixava clar des de l’executiu.

Durant la roda de premsa celebrada al matí, el president de la Federació, Fèlix Zapatero, va destacar que “la farmàcia és la despesa mensual més important per als jubilats” i va recordar que, en el moment en què el Consell General va aprovar la proposta al juny, s’havia acordat que sí que s’inclouria aquest apartat dins del ventall sanitari. “Un padrí pot arribar a gastar-se 200 euros mensuals pel que fa a medicaments amb recepta mèdica”, va comentar. “Hi ha moltes persones grans o amb discapacitat que necessiten tractaments en curs”, afegia mentre un dels altres membres de la Federació recalcava que, en aquests moments, la pensió mitjana a Andorra se situa al voltant dels 650 euros. Per altra banda, però, tant Zapatero com el representant dels pensionistes de la CASS Jacint Risco van celebrar la gran quantitat de lletres clau que sí que contemplava el decret. Pel que fa a aquest tema, el text indica que el tercer pagador cobrirà, en aquest cas, la consulta al metge generalista, la consulta al metge especialista, al metge psiquiàtric, als actes de diagnòstic, als actes quirúrgics, la utilització de sala per a cirurgia ambulatòria i per a cirurgia menor, estada al llit en observació, actes de radiologia, ressonància magnètica, tomografia amb TAC, actes d’anàlisi, actes efectuades per optometristes, actes efectuades per fisioterapeutes, extracció i cirurgia dentària, lesions i cures, pròtesis fixes, pròtesis mòbils i consultes al dentista.

Zapatero, per altra, va admetre sentir-se decebut perquè, al marge de tot plegat, havia constatat un alentiment del procés per posar en pràctica el règim del tercer pagador al col·lectiu de la gent gran. En relació amb aquest fet, Risco va recordar que ja fa 15 anys que les persones grans estan reclamant el tercer pagador. “Nosaltres som partidaris del fet que l’hauria de tenir tothom”, deixava clar Risco tot recordant que el 31 de maig el ministre de Salut Albert Font s’havia compromès a engegar-lo en un termini de dos mesos. “El fet d’implementar el tercer pagador no suposa un increment de la despesa, sinó que està relacionat amb el fet de gaudir de més agilitat”, destacava Risco. En aquest sentit, el representant dels pensionistes de la CASS proposava, davant del dubte, iniciar una prova pilot de sis mesos o d’un any.

APUNTS

Neguit dels padrins

La Federació de la Gent Gran va rebre un projecte de decret del tercer pagador que no feia referència a les despeses de la farmàcia.

Una crida a govern

Els representants de la Junta van demanar explicacions a l’executiu, ja que s’havia acordat que el règim cobriria aquest apartat.

Justificació

Fonts del Ministeri de Salut van explicar que la farmàcia s’acabarà incloent al tercer pagador però que abans s’ha de resoldre un problema relacionat amb la creació d’una nova eina.

tracking