Ensurt per un foc de matolls a Ransol

Dos helicòpters es van desplaçar al lloc pel foc, que ha cremat uns 500 metres quadrats

Ensurt per un foc de matolls a RansolDIANA MARTÍN I GAMISANS/TWITTER

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els bombers van considerar controlat ahir a un quart de sis de la tarda l’incendi de matolls que s’havia declarat passats dos quarts de cinc als Plans de Ransol, a Canillo. Els agents fan aquest matí treballs d'inspecció del terreny per revisar l'estat de la zona afectada per les flames.

El cos d’extinció va intervenir al lloc dels fets amb tres vehicles de la caserna de Santa Coloma i un vehicle de la de Canillo i un total de 12 efectius, que van tenir el suport de dos helicòpters, un de comandament i un altre d’extinció, per sufocar les flames. A aquesta hora, el cos va comentar a través del seu compte oficial a les xarxes socials que “el cap de guàrdia informa que els efectius desplaçats al lloc estan rematant el perímetre de l’incendi, aquest està controlat i no es propaga lliurement, encara hi ha algun punt calent però ja no avança”.

Fonts del cos d’emergències van informar el Diari que en total van cremar uns 500 metres quadrats de matolls. Tot i això, van puntualitzar que la xifra era una estimació inicial que podria augmentar en el còmput final. Les causes del foc, al tancament d’aquesta edició, eren desconegudes. El que sí que és clar és que les flames no van afectar nuclis habitats, ja que des d’un quart de cinc de la tarda ja no hi havia possibilitats de propagació del foc gràcies a la intervenció dels bombers.

La carretera dels Plans de Ransol va tallar-se poc després que es declarés l’incendi. Agents del cos de policia van impedir el pas a tots els vehicles, exceptuant els de veïns de la zona. El departament de Mobilitat va informar a les vuit de la tarda que la circulació a la carretera dels Plans de Ransol quedava plenament restablerta.

El ministre de Salut, Albert Font, que ahir feia les funcions de portaveu del Govern, va començar la intervenció després del consell de ministres explicant poc després de les cinc de la tarda que l’incendi “és d’abast limitat perquè afecta matolls i sembla que no afecta parts boscoses” i que el foc va quedar “estabilitzat”, tot i que va remarcar en aquell moment que “no està totalment controlat perquè hi ha vent”. Font va assenyalar que el vent “és un enemic fort perquè pot portar espurnes i pot provocar focs secundaris” i poca estona més tard va anunciar el control i extinció del foc.

El ministre va destacar que l’origen de l’incendi “és desconegut” i va recordar que Andorra està afectada per la calor i la sequera, que fan que el perill d’incendis sigui “molt alt”, i per això va demanar molta cura per evitar focs. Font va indicar que la previsió meteorològica anuncia precipitacions a partir d’avui i va desitjar que es compleixi el pronòstic de pluges perquè el territori està “en molta tensió perquè hi ha molta sequera”.

Ensurt a Soldeu

El foc dels Plans de Ransol va arribar 15 dies més tard de l’incendi que va cremar a Soldeu. En aquest cas les flames les van provocar espurnes dels focs artificials que marcaven el final de la festa major de la localitat. L’incendi a Soldeu també va afectar una zona de matolls assecats pel sol.

LA MINORIA AL COMÚ DE CANILLO DEMANA UN PLA DE PREVENCIÓ PER A LA PARRÒQUIA

L’incendi que fa un parell de setmanes va afectar Soldeu, que afortunadament només va ser un ensurt, encara és a la memòria dels canillencs. Quan la consellera de la minoria al comú, Dolors Cabot, va plantejar directament al cònsol major, Francesc Camp, ahir al migdia en sessió de consell de comú, la necessitat que la parròquia es doti d’un pla propi de prevenció d’incendis no podia imaginar que poques hores després un foc als Plans de Ransol reforçaria la urgència de les seves paraules. El cònsol major, per la seva part, va recordar que la manca de precipitacions d’aquest estiu és un factor que augmenta el risc d’incendis i va coincidir amb Cabot en la conveniència de dotar el comú d’una estratègia comunal per abordar el risc d’incendis.

Desplegament de mitjans dels bombers a la zona del foc.

tracking