creixement urbanístic

Duró apunta Mònaco com a via per resoldre la falta de pisos

El president de l’Associació de Propietaris de Terres recorda que “a Andorra el terreny és limitat” i la realitat “és que som un país petit”

L'APTA s'ha pronunciat sobre el creixement urbanístic del país.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de l’Associació de Propietaris de Terres Andorranes (APTA), Josep Duró, considera que per abordar el tema de la manca d’habitatge que hi ha al país, tot i l’important creixement que registra la construcció, “potser s’hauria de fer com a Mònaco”, on bona part de les persones que hi treballen viuen fora. D’aquesta manera, segons la seva opinió, potser caldria facilitar els lligams de comunicació “amb pobles del voltant d'Andorra”, com la Seu d'Urgell o Anserall, on podria residir part de la població com ja està passant, i “vist que a Andorra el terreny és limitat” i “la realitat és que som un país petit”. Duró va apuntar també que per resoldre la problemàtica de l’habitatge s’ha de parlar de salaris, ja que en petits països com Luxemburg, per exemple, el sou mitjà és de 2.500 euros i, en aquest sentit, es va preguntar: “Voleu dir que és només un problema d’habitatge, o és també de salaris?”. “Estem fent una mica tard perquè no hi ha molta propietat”, va afirmar el president de l’APTA, que va advertir també sobre la possible creació de guettos en edificis impulsats per les administracions.

L’excònsol ordinent va fer aquestes reflexions en una roda de premsa per donar a conèixer el parer de l’associació sobre el creixement urbanístic. Aquesta opina que la Llei del sòl és “obsoleta”, i que s’ha de revisar “en profunditat”. En concret, advoca per començar a parlar sobre la situació de l’urbanisme, “ja que serà el caos total si continua així”. Duró creu que “és el moment d’obrir els ulls” i iniciar una reflexió que han d’encapçalar el Govern, els comuns i el Consell General. La solució passaria, així doncs, per fer un full de ruta en què intervinguin els diferents actors, descartant en tot cas una moratòria en la construcció, “que posaria en perill l’economia andorrana”. En aquest sentit, l’associació defensa que de manera “urgent” comenci una reflexió per assolir un desenvolupament urbanístic sostenible. “Aquesta reflexió ha de preveure una visió global i estatal de l'urbanisme”, contràriament a la situació actual, en què cada comú actua pel seu compte. Per a l'associació, la sensació és que “estem descontrolats totalment”, el que obliga ara a trobar solucions adaptades al país i tenint en compte els propietaris, “la veu dels quals no ha estat escoltada”.

L’associació, creada el 2007 i que representa les tres quartes parts de la superfície de terres no construïdes, va expressar la seva “preocupació” pel “creixement desmesurat” a totes les parròquies. Es tracta, segons l’APTA, “d'una situació que esdevé insostenible” i que “malmet el patrimoni del país”. A més de reformar la Llei del sòl, l’entitat aposta, segons el tresorer, Jordi Cerqueda, per “controlar millor” la inversió estrangera, tenint en compte que fins ara més del 80% de la mateixa està relacionada amb la venda d’immobles, i també per fixar la densitat de població a cada parròquia.

CLAUS

1 Reflexió per canviar una llei “obsoleta”

L’APTA defensa una ”revisió amb profundidat” de la Llei del sòl en considerar que l’actual és “obsoleta”, amb la participació de Govern, comuns i Consell.

2 Més control de la inversió estrangera

L’associació demana “controlar millor” la inversió estrangera, tenint en compte que el gruix dels projectes han estat relacionats amb la venda d’immobles.

3 Fixar la densitat de població a cada parròquia

Els propietaris constaten que “no hi ha un pla de densitat de població” i demanen que es fixi en funció de les necessitats existents a cada parròquia.

tracking