rEPORTATGE

Oh! Maurice...

El resident a Ordino Grégoire Akcelrod reconstruiex a ‘L’amour ou la mort’ l’dil·li entre la seva àvia paterna, Nita Raya, i el cantant i actor francès Maurice Chevalier.

Grégoire Akcelrod, ahir al Parc Central d'Andorra la Vella.V. G.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

París. Desembre del 1935. Nita Raya, filla d’immigrants jueus romanesos, fa poc que ha complert 20 anys i somia a esdevenir actriu de comèdia. Aquesta nit, però, forma part de l’elenc de ballarines de Broadway, un melodrama policíac nord-americà amb molt èxit de públic que es representa al teatre de la Madeleine. Acabat l’espectacle, Raya rep una visita inesperada al camerino. Una companya ballarina, la Suzy, li diu, incrèdula, que el gentleman que vol parlar amb ella és Maurice Chevalier.

–Maurice qui?

–El millor cantant francès!, respon la Suzy, sorpresa que la seva amiga no sàpiga qui és el rei del teatre musical, l’estrella de Hollywood més ben pagada del moment, nominat a l’Oscar a millor actor pel seu rol a les pel·lícules The Love Parade (1929) i The Big Pond (1930).

Chevalier ha quedat tan meravellat per la bellesa de Raya que vol convidar-la a sopar a Chez Maxim’s, un dels restaurants més glamurosos del París, inaugurat el 7 d’abril del 1893. Raya rebutja l’oferiment, però no es fa l’estreta. Tal com explica al Diari el resident a Ordino Grégoire Akcelrod, net de Raya, “el pare de la meva àvia era un home molt sever i estricte i li prohibia arribar a casa més tard de les deu de la nit. Si li va dir que no és perquè no volia fer enfadar el seu pare”. Akcelrod és l’autor de L’amour ou la mort, un reportatge novel·lat publicat a França per l’editorial Archipel que reconstrueix la història d’amor entre la seva àvia i un dels grans noms de la cultura popular francesa del segle XX.

Malgrat aquest contratemps inicial, Chevalier i Raya van retrobar-se l’endemà. “Chevalier”, recorda Akcelrod, “tenia aleshores més de 40 anys. Era un seductor, però feia temps que havia perdut l’interès per les dones”. Com és que va fixar-se en una noia que tot just començava la seva carrera al món de l’espectacle? “Era una dona d’una bellesa extraordinària, però crec que el que més va captivar-lo va ser la seva personalitat. Com totes les persones interessants, la meva àvia era de poques paraules”, relata Akcelrod.

La història d’amor de Chevalier i Raya va durar 12 anys i, per tant, va estar marcada per la tragèdia de la Segona Guerra Mundial i per un malentès que el va fer passar per col·laboracionista de les forces d’ocupació nazis. “Chevalier va servir l’exèrcit francès a la Primera Guerra Mundial. En les primeres setmanes de combat va ser ferit a l’esquena i va passar dos anys en un camp per a presoners de guerra a Alemanya. Durant la Segona Guerra Mundial va arribar a un acord amb els nazis. A canvi de cantar en el mateix camp on havia estat tancat, les autoritats nazis alliberarien deu presoners. El pacte incloïa el compromís dels nazis de no fer propaganda de l’actuació, però les notícies van córrer com la pólvora i un diari londinenc va publicar-ne un article. Els nazis van fer cas omís del pacte a què havien arribat”, explica Akcelrod.

Tot i que amb els anys la seva imatge pública va rehabilitar-se, Chevalier “sempre va sentir-se culpable d’un pecat que no havia comès”. Just després de l’alliberament de França, Chevalier va estar a punt de ser afusellat per les forces de l’ordre per col·laboracionista. Com és que va salvar-se de l’execució? “Chevalier va salvar la meva àvia de morir als camps aconseguint-li papers falsos. Era jueva i durant l’ocupació va viure amagada. Ella va salvar-lo al final de la guerra gràcies als seus contactes amb la Resistència”.

PERFIL

Grégoire Akcelrod, Representant de futbolistes Akcelrod és conegut al món de l’esport perquè durant més de 10 anys va fer-se passar per futbolista professional sense tenir-ne el talent. Fins i tot va estar a punt de jugar la Champions League amb el CSKA de Sofia. Avui és representant de futbolistes i caçatalents.

tracking