covid-19

Noranta persones han rebut ajut psicològic a causa de la pandèmia

El Govern afirma que la xifra demostra que el programa és una iniciativa necessària

El programa d'atenció psicològica porta un any en funcionament .Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El programa d’atenció psicològica que es va posar en marxa per l’impacte de la pandèmia del coronavirus en la salut mental de la població ha tingut com a resultat fins ara que un total de 89 persones se n’han beneficiat. Aquesta xifra és valorada molt positivament des del Govern, ja que s’està complint l’objectiu pel qual es va crear, com és posar en mans dels ciutadans una eina que es veu necessària per fer front a les possibles seqüeles psicològiques que puguin patir en aquest procés de lluita contra un virus nou com és el SARS-coV-2. Tot i que la xifra de persones que han rebut atenció psicològica pot semblar d’entrada relativament petita, el fet és que des del Govern es considera que el programa està funcionant i que la ciutadania ha estat receptiva davant del nou servei.

La iniciativa, que l’executiu va posar en funcionament ara fa tot just un any, té com objectiu afavorir l’estat psicomocional de totes aquelles persones majors de sis anys que hagin estat afectades per les mesures que s’han estat aplicant per fer front al virus. En principi, el programa preveia un total de vuit sessions per usuari, que inclouen una sessió d’avaluació psicològica inicial, sis sessions d’intervenció i una sessió que inclou una valoració final. Posteriorment, però, es va preveure que aquestes vuit sessions, en cas que que fos necessari, es poguessin ampliar fins a arribar a un màxim de dotze. El 65% de cadascuna de les sessions és finançat pel Govern, mentre que de l’altre 35% se’n fa càrrec l’usuari, tot i que el ministeri d’Afers Socials pot assumir el 100% del cost en els casos en què ho estimi oportú.

El programa es desenvolupa amb la col·laboració inicial del Col·legi Oficial de Psicòlegs d’Andorra (Copsia), una vintena de membres del qual es van inscriure a l’acord amb el ministeri de Salut per participar en la iniciativa. Segons el mateix col·lectiu dels psicòlegs, es calcula que al voltant d’un 40% de la població pot haver resultat afectada en menor o major grau per la pandèmia en l’àmbit psicològic. A més, són els més joves els que han patit més els efectes de la covid-19 a causa de l’aïllament que es va imposar en moltes fases de la pandèmia.

La demanda d’ajuda psicològica ha estat constatada també per entitats socials com Càritas Andorrana, que va veure com el 2021 el seu servei d’atenció primària registrava un creixement del 36% en el nombre de casos comptabilitzats.

CLAUS

1 89 persones se n’han beneficiat fins ara

Un total de 89 persones han

rebut ajuda fins ara dins del programa engegat per

afavorir l’estat psicoemocional de les persones.

2 Un any des que es va iniciar

el programa

El Govern ha fet una valoració positiva del nombre de persones ateses, que demostra, com es va dir en el seu dia, que és una eina necessària.

3 Un 40% de la població afectada

Els mateixos psicòlegs calculen en un 40% el percentatge de població amb alguna afectació mental com a conseqüència de la pandèmia del coronavirus

tracking