35 milions

Suport del BCE als bancs andorrans per dotar-los de liquiditat

L’acord, el primer d’aquest tipus amb l’AFA, és per un volum de 35 milions

Aquesta és la primera línia de liquiditat que concedeix a Andorra el BCE.FIRMA FOTÒGRAF

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Banc Central Europeu (BCA ha arribat a un acord amb l’Autoritat Financera Andorrana (AFA) pel qual ha establert una línia repo de 35 milions d’euros que podran ser utilitzats per les entitats bancàries del país en cas que necessitin més liquiditat. L’anunci es considera important més que pel volum de diners, que es pot veure com relativament petit, pel fet que una entitat com el BCE, i en concret el seu Consell de Govern, hagi tingui en compte, a l’hora d’atorgar una línia repo, a un país tercer com és Andorra. L’AFA, que és a qui correspon la inciativa, va informar ahir a través d’un comunicat que aquesta línia repo s’activarà en cas que hi hagi disfuncions al mercat financer andorrà “amb l’objectiu de permetre una transmissió fluida de la política monetària del BCE. La línia repo, que expirarà el 15 de gener de 2023, permetrà a l’AFA “satisfer la demanda excepcional de liquiditat en euros de les entitats bancàries andorranes, en cas de necessitat per part del mercat”. Es dona la circumstància que les entitats financeres andorranes es caracteritzen precisament per la seva elevada liquiditat si es compara amb altres del mateix sector, si bé ara es podran beneficiar d’aquesta línia repo si ho troben convenient.

Es tracta, segons va ressaltar en el comunicat l’organisme andorrà, encarregat de vetllar pel bon funcionament del sistema financer i assegurador, del primer acord bilateral d’una línia de liquiditat entre el BCE i l’AFA “i permet a aquesta darrera reforçar els vincles i les relacions amb autoritats homòlogues estrangere”. A més, l’acord “complementa les línies de liquiditat permanents del BCE i els acords EUREP amb els bancs centrals no pertanyents a la zona euro”. A més, l’AFA indica que “aquest mecanisme és un instrument més de la xarxa de seguretat del sistema financer andorrà, tenint en compte tant l’elevada liquiditat de les seves entitats bancàries com la constitució de reserves internacionals que en consoliden l’estabilitat sistèmia i marcoprudencial”.

El ministre de Finances, Eric Jover, va manifestar que l’acord de col·laboració entre el BCE i l’AFA és “una molt bona notícia” perquè, més enllà del seu contingut, es posa en relleu que l’organisme andorrà pot col·laborar amb una instància comunitària de la importància del BCA, el banc central dels països que utilitzen l’euro. En aquest sentit, Jover va relativitzar la importància del volum total de la línia repo, ja que per si sola no permetria garantir la liquiditat dels bancs. Això sí, no va dubtar a qualificar-la de “simbòlica” pel que significa d’un apropament cada vegada més gran a les institucions comunitàries. A més, a efectes pràctics, aquesta línia repo constitueix un element més de seguretat amb la qual podran comptar les entitats bancàries del país. D’altra banda, Jover va ressaltar que aquest acord no hauria estat possible si Andorra no hagués entrat a formar part del Fons Monetari Internacional (FMI), incorporació que es materialitzar ara fa dos anys. Així, des de l’entrada a l’FMI, el país disposa d’estadístiques validades més sòlides i, a més, segueix les recomanacions d’aquest organisme per disposar cada vegada de més reserves internacionals, el que fa possible, segons Jover, que hi hagi anuncis com el que ara s’ha donat a conèixer. Així, en aquest moment Andorra té ja un acord amb el Banc Central d’Espanya per un total de 100 milions d’euros, però es vol arribar a altres de similars amb el el de França i amb els dels Països Baixos. L’objectiu és arribar a 340 milions d’euros en aquest concepte, una quantitat que suposaria el 12% del PIB “per augmentar la resiliència del país”, tal com el propi Jover va assenyalar el passat més d’abril.

tracking