x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
35 milions

El BCE estableix una línia repo per proporcionar liquiditat als bancs

L’acord, el primer d’aquest tipus amb l’AFA, és per un volum de 35 milions
Aquesta és la primera línia de liquiditat que concedeix a Andorra el BCE.

Aquesta és la primera línia de liquiditat que concedeix a Andorra el BCE.

Aquesta és la primera línia de liquiditat que concedeix a Andorra el BCE.

FIRMA FOTÒGRAF
Actualitzada 23/07/2022 a les 12:20
El Banc Central Europeu (BCA ha arribat a un acord amb l’Autoritat Financera Andorrana (AFA) pel qual ha establert una línia repo de 35 milions d’euros que podran ser utilitzats per les entitats bancàries del país en cas que necessitin més liquiditat. L’anunci es considera important més que pel volum de diners, que es pot veure com relativament petit, pel fet que una entitat com el BCE, i en concret el seu Consell de Govern, hagi tingui en compte, a l’hora d’atorgar una línia repo, a un país tercer com és Andorra. L’AFA, que és a qui correspon la inciativa, va informar ahir a través d’un comunicat que aquesta línia repo s’activarà en cas que hi hagi disfuncions al mercat financer andorrà “amb l’objectiu de permetre una transmissió fluida de la política monetària del BCE. La línia repo, que expirarà el 15 de gener de 2023, permetrà a l’AFA “satisfer la demanda excepcional de liquiditat en euros de les entitats bancàries andorranes, en cas de necessitat per part del mercat”. Es dona la circumstància que les entitats financeres andorranes es caracteritzen precisament per la seva elevada liquiditat si es compara amb altres del mateix sector, si bé ara es podran beneficiar d’aquesta línia repo si ho troben convenient.

Es tracta, segons va ressaltar en el comunicat l’organisme andorrà, encarregat de vetllar pel bon funcionament del sistema financer i assegurador, del primer acord bilateral d’una línia de liquiditat entre el BCE i l’AFA “i permet a aquesta darrera reforçar els vincles i les relacions amb autoritats homòlogues estrangere”. A més, l’acord “complementa les línies de liquiditat permanents del BCE i els acords EUREP amb els bancs centrals no pertanyents a la zona euro”. A més, l’AFA indica que “aquest mecanisme és un instrument més de la xarxa de seguretat del sistema financer andorrà, tenint en compte tant l’elevada liquiditat de les seves entitats bancàries com la constitució de reserves internacionals que en consoliden l’estabilitat sistèmia i marcoprudencial”.

El ministre de Finances, Eric Jover, va manifestar que l’acord de col·laboració entre el BCE i l’AFA és “una molt bona notícia” perquè, més enllà del seu contingut, es posa en relleu que l’organisme andorrà pot col·laborar amb una instància comunitària de la importància del BCA, el banc central dels països que utilitzen l’euro. En aquest sentit, Jover va relativitzar la importància del volum total de la línia repo, ja que per si sola no permetria garantir la liquiditat dels bancs. Això sí, no va dubtar a qualificar-la de “simbòlica” pel que significa d’un apropament cada vegada més gran a les institucions comunitàries. A més, a efectes pràctics, aquesta línia repo constitueix un element més de seguretat amb la qual podran comptar les entitats bancàries del país. D’altra banda, Jover va ressaltar que aquest acord no hauria estat possible si Andorra no hagués entrat a formar part del Fons Monetari Internacional (FMI), incorporació que es materialitzar ara fa dos anys. Així, des de l’entrada a l’FMI, el país disposa d’estadístiques validades més sòlides i, a més, segueix les recomanacions d’aquest organisme per disposar cada vegada de més reserves internacionals, el que fa possible, segons Jover, que hi hagi anuncis com el que ara s’ha donat a conèixer. Així, en aquest moment Andorra té ja un acord amb el Banc Central d’Espanya per un total de 100 milions d’euros, però es vol arribar a altres de similars amb el el de França i amb els dels Països Baixos. L’objectiu és arribar a 340 milions d’euros en aquest concepte, una quantitat que suposaria el 12% del PIB “per augmentar la resiliència del país”, tal com el propi Jover va assenyalar el passat més d’abril.
Etiquetes
  • #6 Pere
    (23/07/22 21:18)

    La cosa va d'interessos, comissions i pagar la festa sempre els mateixos.

    Respondre
  • #5 Ja ja ja
    (23/07/22 16:32)

    Donar res, aquets no donen res ja tornarem la liquiditat amb espècies, no us preocupeu que ja se ho cobraran

    Respondre
  • #4 Arturo
    (23/07/22 13:33)

    En la actualidad, las naciones son conquistadas mediante la deuda y no mediante la espada. Andorra debería negarse a participar de semejante esquema so pena de perder su soberanía, que ya ha perdido en demasía. De culo y cuesta abajo, vendidos a los poderes europeos. El futuro de Andorra será igual que el de grecia, si sigue así. La solución: Salir del FMI. Salir del EURO. Salir de la ONU. Salir del FMI. Salir de la WTO. Salir de la OMS.

    Respondre
  • #3 Josep
    (23/07/22 12:58)

    Aixó es la u.e ja s'ha acabat......ara entrar gent a dojo.......pleguem

    Respondre
  • #2 Paco €
    (23/07/22 10:40)

    Que no tenen prou amb tot el que ens roben?
    Se'ns pixen a sobre i ens diuen que plou. 

    Respondre
  • #1 Volem un banc etic….
    (23/07/22 07:42)

    I el suport dels Bancs Andorrans als treballadors per quan? Cada dia cobrant mes comisions, credits amb intersesos mes alts pels currantes,…
    A sobre marxa el Sabadell i sols quedan els 3 bancs per rics……

    Respondre
6
El més...
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2023 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts