reunió bilateral

Els residents que marxin i fronterers també tindran atur

Andorra proposa estendre l’actual prestació per desocupació a fronterers i residents que retornen al seu país en perdre la feina

Espot i Sánchez se saluden a les portes de la Moncloa abans de la reunió.SFM

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Tenir dret a la prestació per desocupació involuntària en les mateixes condicions que un resident, complint la resta de requisits propis d’aquest ajut. Aquesta és la proposta que Andorra fa a l’Estat veí del sud per respondre a la demanda que es doni cobertura d’atur als treballadors espanyols que se’n van del Principat en perdre la feina o als fronterers que es troben en la mateixa situació i que acaben en un “llimb jurídic” en no tenir dret al subsidi d’atur de l’administració veïna perquè no han cotitzat. “Cal que trobem ja una solució, fa molts anys que existeix aquesta reivindicació”, va manifestar ahir el cap de Govern després de trobar-se i abordar la qüestió amb l’homòleg espanyol, Pedro Sánchez, a Madrid. Una proposta que considera que pot “convèncer Espanya” i reforçar així el suport veí a les negociacions del Principat per assolir un Acord d’associació amb la Unió Europea. A la trobada, tots dos mandataris van emplaçar-se a donar instruccions polítiques perquè el grup de treball que ja està perfilant aquesta matèria “pugui arribar a un acord ràpidament”.

Espot va avançar que es tracta d’una qüestió “bilateral” i que podria resoldre’s abans que culmini la negociació amb Brussel·les, de la qual el cap de Govern va recordar que tant Espanya com França són companys cabdals i més tenint en compte que els veïns del sud ostentaran la presidència de la UE el segon semestre del 2023, quan haurien de culminar les converses amb Brussel·les segons el calendari establert. El cap de l’executiu va assenyalar que que hi ha comprensió per part d’Espanya en el reconeixement de les especificitats andorranes “evidentment sempre que les nostres demandes siguin raonables”.

ELS DETALLS

En el cas de la prestació d’atur, el que defensa Andorra és matenir el model no contributiu. “No volem subsidi d’atur amb branca d’atur a la seguretat social i, per tant, amb més cotització per part dels treballadors bàsicament perquè nosaltres creiem que la prestació de desocupació ha de dependre dels ingressos i patrimoni de les persones, si són suficients no cal”. Espot també va defensar que ara mateix Andorra té una taxa de desocupació “gairebé estructural” i que un subsidi podria fer-la augmentar. El que es planteja, doncs, és treure el requisit de residència de la prestació per desocupació involuntària i que se’n puguin beneficiar fronterers i exresidents espanyols exactament amb les mateixes condicions i exigències que qui visqui al país. En tot cas, els serrells s’han d’acabar de discutir però Espot va insistir que “crec que nosaltres ja hem fet el procés necessari per poder fer una proposta ferma en aquest sentit que pugui convèncer Espanya” i que impliqui que “no calgui que aquesta qüestió es posi damunt la taula d’una forma tan intensa durant la negociació dels annexos de l’Acord d’associació relatius a la seguretat social i els drets socials”. Des de la Moncloa es va emetre una breu nota posant de manifest que Pedro Sánchez havia reiterat el suport espanyol a les negociacions andorranes amb la UE.

ELECTRICITAT, FISCALITAT

En la trobada es van abordar altres qüestions, com la nova connexió amb la xarxa elèctrica espanyola per garantir la importació d’energia i que implicarà una inversió de 30 milions d’euros en les instal·lacions necessàries en els dos territoris. Espot va recordar la necessitat d’una nova línia d’alta tensió per poder assumir el creixement de la demanda elèctrica a mitjà termini i va indicar que “necessitem que FEDA i Red Eléctrica puguin arribar a acord per compartir aquests costos”. L’encàrrec és que totes dues companyies “analitzin com poder tirar endavant i finançar de manera equitativa i justa” la nova instal·lació.

Els líders dels executius andorrà i espanyol també van tractar la possibilitat de mantenir reunions períodiques en matèria fiscal per millorar la comunicació en aquest àmbit i evitar “ensurts” com el produït fa uns mesos pel treball al Congrés espanyol sobre una nova normativa contra el frau.

I, finalment, també van parlar del futur de l’aeroport Andorra-la Seu d’Urgell i Espot va demanar a Sánchez la col·laboració de la policia espanyola perquè hi pugui haver els controls de passaports necessaris si s’amplia l’operativitat de la infraestructura amb vols de fora de l’espai Schengen. Espot va agrair al seu homòleg les gestions de l’administració espanyola perquè s’aixequessin les restriccions d’aterratge en cas de temperatures elevades, un escull que va sorprendre al maig quan sorprenentment es va viure un pic de calor.

"QÜESTIONS QUE CORRESPONEN A LA JUSTÍCIA"

La reunió celebrada ahir arribava poques setmanes després que la justícia andorrana hagi omplert titulats dels mitjans espanyols per la causa oberta contra Mariano Rajoy i els exminsitres Cristobal Montoro i Jorge Fernández Díaz. Espot va apuntar que “en les reunions bilaterals es comenta l’actualitat sobretot quan concerneix els dos països” però que, en qualsevol cas, “són afers que estan judicialitzats i tant Espanya com Andorra som estats de dret on hi ha separació de poders”. Espot va insistir que “són qüestions que corresponen a la justícia” i que no han de tenir cap implicació per a les “excel·lents relacions bilaterals”.

Xavier Espot i Pedro Sánchez, saludant-se abans de la reunió.

tracking