polèmica al voltant de l'Operació catalunya

Els nou fiscal general d'Espanya diu que no coneix Cierco

García Ortíz manifesta que la informació és falsa i que es tracta d’una intoxicació

El futur fIscal general de l'Estat espanyol, Álvaro García Ortiz.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Las suposada reunió de l’expresident de BPA, Higini Cierco, amb el nou fiscal general d’Estat espanyl, Álvaro García Ortiz, està aixecant polseguera en la política espanyola, ja habituada que contínuament aflorin les discrepàncies entre els dos principals partits, PSOE i PP. La trobada, que va ser revelada pel diari ABC, va ser rotundament desmentida ahir per García Ortiz. Segons va recollir El Español, el futur fiscal general desmenteix haver-se vist amb l’exbanquer de l’Operació Catalunya, que va presentar una querella que ha donat lloc a la investigació penal oberta a Rajoy a Andorra.

“No el conec. No m’he reunit mai ni amb ell ni amb ningú del seu entorn ni amb ningú que tingui a veure amb aquest assumpte”. La persona proposada pel Govern per ser fiscal general després de la renúncia de Dolores Delgado, ha desmentit la trobada en un restaurant de luxe de Madrid amb Higini Cierco, un dels primers denunciants de l’anomenada Operació Catalunya i accionista majoritari de l’extinta BPA.

El digital espanyol apunta la notícia que ha causat malestar a la Fiscalia General per ser “falsa”. L’encara cap de la Secretaria Tècnica de la Fiscalia afirma que no sap qui és Cierco. “No el conec”, assegura. Tampoc ha anat mai al restaurant de luxe de Madrid on s’hauria celebrat la cita: “És mentida, és una intoxicació”, afirma.

A qui li ha faltat temps per acusar el Govern és al PP, conscient que aquest és un afer espinós perquè afecta l’expresident espanyol del PP i dos dels seus exministres, a banda de la brigada patriòtica de la policia espanyola, que hauria actuat, presumptament, seguint ordres polítiques. Els populars són conscients que el president d’Espanya, Pedro Sánchez, pot intentar treure rendibilitat política de tota aquesta polèmica atesa la decisió de la batlle andorrana de furgar en la trama, especialment en un moment en el qual les enquestes publicades són desfavorables per al PSOE.

La secretària general del PP, Cuca Gamarra, va assegurar ahir que està quedant “més que palès” que el nou fiscal general no té “la idoneïtat que exigeix imparcialitat” per exercir el càrrec “fins i tot abans d’acabar el procés de selecció”.

És, doncs, per aquestes raons que ha avançat que demanaran explicacions al Congrés dels Diputats. “La setmana que ve haurà de comparèixer i li exigirem explicacions”, ha declarat Gamarra, fent al·lusió a la notícia sobre la reunió de García Ortiz amb l’expresident de BPA.

PER ACLARIR

-LA QUERELLA

La batlle Stéphanie Garcia decideix investigar Mariano Rajoy i dos exministres per suposades coaccions a banquers espanyols.

-EL COMISSARI

El comissari Villarejo va ademtre que la policia patriòtica estava interessada en els polítics independentistes i Andorra.

-PROVIDÈNCIA

Garcia va decidir el mes passat instar la policia judicial que investigui la trama en la seva derivació andorrana i que intercanviï informació amb els homòlegs espanyols.

DESMENTIMENT, I RÀPIDA I ROTUNDA REACCIÓ EN CONTRA DE LA INFORMACIÓ

La Fiscalia General de l'Estat va manifestar ahir de forma oficial que la informació de l’ABC “és total i absolutament falsa”. L’òrgan va sostenir que García Ortiz mai ha mantingut cap reunió amb la persona a qui se cita a la notícia ni amb ningú de l'entorn del suposat banquer; ni al lloc i data assenyalats ni a cap altre. La Fiscalia General de l'Estat, “en defensa de la institució i dels qui la componen i del dret fonamental a rebre una informació veraç (art. 20.1.d de la Constitució espanyola)”, ha requerit formalment el diari ABC perquè rectifiqui immediatament la informació difosa amb una rellevància “semblant a la publicació de la notícia fal·laç, sense perjudici d'exercitar, si escau, les accions oportunes”. En canvi, el vicesecretari d'Institucional del PP, Esteban González Pons, es va fer ressò al compte de Twitter de la informació periodística. La justícia andorrana investiga Rajoy i els seus exministres d'Economia i Interior, Cristóbal Montoro i Jorge Fernández Díaz, per la presumpta relació amb els intents de conèixer “mitjançant vies il·legals” informació bancària.

tracking