Canvi urbanístic per salvar la zona verda al Clot d'Emprivat

La mandatària sotmetrà a votació en el proper consell de comú una modificació del pla d’urbanisme per alliberar el 50% del sòlS

Vista de les torres del Clot d'Emprivat.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La cònsol major d’Escaldes-Engordany, Rosa Gili, va anunciar ahir al migdia que properament se sotmetrà a votació en consell de comú una modificació del Pla d’Ordenació i Urbanisme Parroquial (POUP) per garantir que el 50% del sòl propietat de particulars al Clot d’Emprivat encara per construir s’alliberi per a ús públic. A canvi, el comú els permetrà traslladar els metres quadrats que es perdin arran de l’entrada en vigor de la mesura als espais on sí que es permetrà edificar. Això no suposarà, però, que l’altura dels edificis pugui superar l’autoritzada fins ara. Aquesta modificació del POUP permetrà mantenir el pulmó verd a la zona. La proposta arriba després de mesos de negociacions amb els propietaris.

Si la proposta de Gili és aprovada en consell de comú, el text s’enviarà a la comissió tècnica d’urbanisme del Govern perquè l’estudiï i, si hi dona el vistiplau, s’haurà de tornar a sotmetre a votació en consell de comú per poder ser aprovada amb caràcter definitiu.

ES MANTÉ L’EDIFICABILITAT

La modificació, en què els tècnics del comú encara estan treballant, preveu l’alliberament del 50% del sòl de les parcel·les per construir del Clot d’Emprivat. És a dir, els propietaris en mantindran la propietat però serà el comú qui en tindrà el dret de gaudi a nivell de carrer per fer-hi “parcs o jardins, en cap cas oficines o edificis del comú”.

Un dels punts de la futura modificació que la cònsol major va voler destacar és que mantindrà l’edificabilitat que el POUP preveu per a la zona del Clot d’Emprivat. “Un canvi d’aquest tipus no es pot fer mitjançant una modificació del POUP. Només és permès de fer-ho amb una revisió”, va puntualitzar Gili. La darrera revisió del POUP d’Escaldes-Engordany va tenir lloc el 2018. Segons la Llei General d’Ordenació del Territori i Urbanisme (LGOTU), les revisions del POUP s’han de fer cada sis anys.

Gili va assegurar que calia una “reflexió profunda” sobre l’ús de l’espai a la zona del Clot d’Emprivat. “No s’havia pensat com podien reorganitzar-se les parcel·les per optimitzar l’espai. La gent no entendria que tot s’omplís de ciment i desapareguessin les zones verdes”, va puntualitzar la cònsol major.

La màxima responsable del comú escaldenc va recordar que “ha calgut temps” per tirar endavant aquesta modificació del POUP, ja que reordenar les parcel·les del Clot d’Emprivat és un projecte “d’una gran complexitat” arran del nombre de propietats que hi ha a la zona i de la ubicació que tenen en l’espai.

D’altra banda, Gili va apuntar que l’ordre del dia del proper consell de comú també inclourà l’aprovació de l’adjudicació per construir l’aparcament de l’Escaler, situat a la part alta de la parròquia. L’espai disposarà d’unes 400 places, però no obrirà fins d’aquí a uns tres anys perquè les obres són “d’una certa complexitat”. Actualment el comú està estudiant les condicions del plec de bases.

EL COMÚ PODRIA FINANÇAR ELS PISOS SOCIALS

Gili no va descartar que sigui el mateix comú qui assumeixi la construcció i gestió dels pisos socials a l’avinguda del Pessebre. Tot i que inicialment va plantejar-se d’encarregar el projecte en règim de concessió a una empresa privada, la cònsol major va reiterar que ara com ara el comú té la capacitat financera per fer la inversió. “Quan fas una concessió has de tenir present que l’empresa o persona que assumirà el projecte voldrà fer-hi negoci”, va afirmar la mandatària. La construcció dels pisos socials de l’avinguda del Pessebre costarà uns set milions d’euros.

tracking