onada de calor

Temperatura rècord registrada a Andorra amb 38,7 graus a la Borda Vidal

És la onada de calor més llarga que s’ha registrat al sud del Principat des del 1934

Avís taronja a tot el Principat.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Durant els darrers dies s’està vivint a Andorra i a bona part d’Europa una onada de calor extrema amb temperatures gairebé mai registrades. Protecció Civil va activar fa uns dies l’avís taronja i el servei de meteorologia manté l’alerta per l’actual episodi d’onada de calor que es preveu que s’allargui fins avui arribant als nous dies seguits de calor intensa registrada. Les altes temperatures estan sent més intenses el sud del país. Destaquen els 38,7 graus de la Borda Vidal, situada a 873 metres, com a valor més alt registrat en un mes de juliol al Principat. També fins ara s’havia registrat mai una onada de calor continuada durant tants dies des de l’any 1934. Els antecedents més destacables d’onades de calor al país els trobem als estius de l’any 2021, 2020 i 2019, per exemple.

La previsió, segons el servei meteorològic del país, és que avui sigui el darrer dia en el qual es registren valors d’onada de calor. Serà a partir de demà que les temperatures començaran a baixar entre dos i tres graus, però tot i així se seguiran mantenint els valors alts. L’escenari més probable segons els experts és que els valors de temperatures màximes iguals o superiors als trenta graus es continuïn registrant almenys durant els deu dies vinents.

En trobar-nos davant d’un episodi excepcional de calor, el cos de Bombers manté activat el nivell dos per perill d’incendis forestals molt alt a tota la zona sud del país, fins als 2.000 metres. En les zones a nivell 2 queden suspeses les enceses de foc de qualsevol mena, les barbacoes comunals i el llançament de coets pirotècnics. És per aquest motiu i amb la voluntat de prevenir possibles riscos d’incendis, la resta de comuns del Principat també han procedit a tancar totes les zones de barbacoa.

Des del Govern i Protecció Civil es demana precaució i seguir fent ús dels consells per prevenir cops de calor. El primer i més important és beure sovint, evitant les begudes alcohòliques i amb cafeïna, que ajuden a la deshidratació. També és important evitar fer activitats a l’aire lliure a les hores en les quals les temperatures són més altes, a la vegada que també és important evitar romandre al sol durant els episodis en que la calor sigui més forta. A casa, recomanen tancar portes i finestres i obrir-les durant la nit i matinada per tal de refrescar els habitatges.

DADES

-La més llarga

Aquesta onada està sent la més llarga mai registrada, amb 9 dies de durada. La durada màxima registrada havia estat de quatre dies.

-Un lleuger descens

Es preveu que aquest dimarts sigui el darrerer dia que es registrin valors d’onada de calor.

-Temperatures

A partir de dimecres les temperatures baixaran entre dos i tres graus, però es continuaran mantenint amb

valors alts.

-Dies vinents

L’escenari més probable és que els valors d’altes temperatures iguals o superiors a 30 ºC segueixin durant almenys deu dies més.

tracking