canvis legislatius

Pujada de sou per educació, justícia, cossos especials i cos general

La mesura, que s’inclou en la modificació de la llei de la Funció Pública, actualitzarà les graelles a partir del gener del 2023

Agents del cos de Policia.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La llei de la Funció Pública incorporarà una actualització de les graelles salarials de l’administració amb un augment del 3%. La mesura afectarà el personal de l’administració general, els cossos especials, justícia i educació i la pujada serà efectiva a partir del gener del 2023. La decisió s’ha pres en el marc del treball que han fet els grups a la comissió parlamentària. En concret, es tracta d’una contproposta del grup demòcrata a una esmena dels socialdemòcrates que el que demanaven era apujar entre un 11 i un 15% els salaris dels trebalaldors amb càrrecs baixos i intermitjos però no fer-ho en el cas dels alts càrrecs. DA no hi estava d’acord i va proposar un increment linial a tots els nivells del 3%, que finalment és el que s’ha incorporat a la llei.

L’actualització salarial es fa a l’espera de conèixer l’estudi de l’empresa contractada per Govern per analitzar la situació de les graelles. Ara, l’executiu està estudiant cas per cas amb els caps de departament i els directors si el resultat de l’empresa externa s’adiu amb la realitat i en quina mesura cal augmentar els salaris. La mesura i el treball d’anàlisi s’està fent, segons indiquen fonts de la majoria parlamentària, per equiparar les graelles d’aquests treballadors públics a la de les altres administracions com per exemple les parapúbliques, on els sous són més elevats.

El percentatge d’actualització de les graelles salarials no és l’única qüestió que distancia la majoria i els socialdemòcrates amb la llei de la Funció Pública. Malgrat que s’ha arribat a acords en diversos temes, n’hi ha tres –entre els quals l’actualització de les graelles salarials– en què majoria i oposició no han aconseguit trobar-se i farà, molt probablement, que el PS no voti a favor de la llei aquest dijous.

Els altres dos temes de discrepància són les prejubilacions i la consolidació de places d’eventuals. En el primer cas, el PS volia actualtizar ja la llei per tal de permetre les prejubilacions als funcionaris que ja treballaven a l’administració general abans de l’entrada en vigor de la llei actual, el 2014. Finalment, però, s’ha optat per incorporar una disposició final que dona de marge al Govern sis mesos per presentar la modificació de la llei en aquest aspecte per tal de donar temps a la comissió especial de les pensions a prendre una decisió sobre si finalment s’allarga o no l’edat de jubilació.

Pel que fa a la qüestió dels eventuals, el PS proposava que aquells treballadors que portin més de deu anys en aquesta condició laboral, automàticament tinguessin una plaça fixa, entenent que ja s’havia demostrat que el seu lloc de treball era necessari. La majoria, però, no ha acceptat la proposta i el canvi que es farà en aquest sentit és permetre a les persones que portin més de cinc anys com a eventuals presentar-se als concursos interns independentment de la seva nacionalitat per tal que puguin consolidar la seva plaça. A més, la majoria també s’ha compromès a fixar un topall del 15% per tal de no sobrepassar aquesta xifra d’eventuals tant a l’administració general com amb els treballadors del cos d’educació.

EL TC VA ANUL·LAR DOS ARTICLES DE LA LLEI EL 2019

El Tribunal Constitucional va declarar nuls els articles 11.4 i 72 de la Llei de Funció Pública el maig del 2019 en considerar que vulneraven la Carta Magna. El motiu que esgrimia la sentència del TC era que dits articles preveien una regulació per via reglamentària que, segons afirmaven els magistrats, s’havia de fixar a través de la llei. La sentència de l'Alt Tribunal responia el recurs presentat contra la normativa de manera conjunta pels consellers liberals i socialdemòcrates de la legislatura passada. La sentència va obligar el Govern a rectificar i va ser la nova ministra de Funció Pública, que després de les eleccions va passar en mans de Judith Pallarés, qui va tornar a iniciar un treball amb els sindicats per modificar la llei. L’obligada revisió novament de la llei de la Funció Pública per canviar els dos articles a dictamen del TC es va aprofitar per tornar a obrir el treball amb els sindicats de funcionaris i tots els grups parlamentaris i fer altres modificacions al text legislatiu. Ara, els grups parlamentaris ja han tancat el document final, amb diversos canvis més enllà dels que calia per sentència, i la llei es votarà aquest dijous al Consell General.

tracking