L'administració podrà tenir només un 15% d'eventuals

DA es compromet a reduir el percentatge en vuit anys tant a l’administració general com a educació

Un grup de professors treballant.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La majoria s’ha compromès, a través de la modificació de la llei de la Funció Pública, a topallar en el 15% el nombre màxim d’eventuals que hi pot haver tant al cos de l’administració general com a educació. Per aconseguir l’objectiu es donen un termini de vuit anys. Així s’ha acordat amb l’oposició durant el treball en comissió de la llei per tal d’anar consolidant llocs de treball i complir els estàndards europeus. Actualment, segons les dades dels estudis dels quals disposa el Consell General, el 21% del cos de l’administració general és format per treballadors interins. El percentatge augmenta fins al 32% en el cas d’educació. En nombres absoluts, les dades es tradueixen que dels 1.896 treballadors del cos general i educació, 507 són interins. En concret, ho són 197 dels 932 treballadors del cos general i 310 dels 964 professors.

Amb la voluntat de millorar les condicions laborals d’aquests treballadors, en alguns casos amb més de 15 anys amb contractes d’eventuals, els grups parlamentaris han decidit que les persones que faci més de cinc anys que són eventuals es puguin presentar als edictes interns independentment de la seva nacionalitat. La proposta inicial de DA posava el llindar en els deu anys, però a través d’una esmena del PS s’ha acceptat rebaixar la data fins a cinc anys. De fet, els socialdemòcrates volien incorporar un canvi més ambiciós, que permetria la consolidació de la plaça de manera directa en el cas d’even-tuals que portessin més de 10 anys en el seu lloc de treball. En aquest cas, la proposta no s’ha acceptat.

La llei també establirà que els funcionaris que ja treballaven a l’administració general abans de l’entrada en vigor de la llei actual, el 2014, podran sol·licitar una jubilació voluntària cinc anys abans de l’edat de retir obligatòria establerta per la CASS si acrediten 30 anys de servei actiu i en les condicions que s’estableixin en la llei del pla de pensions del Govern. El text incorpora una disposició final que dona de marge al Govern sis mesos per presentar la modificació de la llei en aquest aspecte per tal de donar temps a la comissió especial de les pensions a prendre una decisió sobre si finalment s’allarga o no l’edat de jubilació.

De fet, en la redacció es parla de “cinc anys abans de l’edat de jubilació obligatòria” per tal que l’edat s’actualitzi quan s’aprovi la reforma de les pensions i que molt probablement tirarà endavant l’endarreriment de la jubilació fins als 67 anys. És a dir, que si l’edat de retir s’endarrereix dos anys, les prejubilacions també passaran dels 60 als 62 anys. Per als funcionaris que hagin signat contracte més tard del 2014 no hi haurà, en principi, prejubilació.

Una altra qüestió que es va posar sobre la taula és la incompatibilitat dels funcionaris que vulguin tenir una altra feina fora de l’administració. Actualment, hi ha un topall salarial per a les persones que ho volen demanar, i els sindicats demanaven que s’eliminés, entenent que la gent que té dues feines és per necessitat. La majoria ha acceptat incrementar el llindar salarial que permet fer aquesta sol·licitud, i passarà del salari mínim actual al salari mitjà. És a dir, totes les persones que tingui un sou inferior al mitjà podran sol·licitar poder compaginar una altra feina a part de la seva a l’administració. De la llista d’incompatibilitats s’exclou la producció i creació literària, artística, científica i tècnica, a part de les derivades de la gestió del patrimoni propi o familiar, la participació en congressos o les tasques que tinguin caràcter d’investigació per la plaça que ocupen.

Els grups ja han tancat el document definitiu i la llei es votarà aquest dijous al Consell General en l’última sessió parlamentària prevista abans de les vacances d’estiu.

MODIFICACIONS

1. Compromís per reduir el nombre d’eventuals

La majoria s’ha compromès a reduir el nombre d’eventuals tant a l’administració general com a educació. En concret, es donen un termini de vuit anys per rebaixar la xifra al 15%.

2. Cinc anys per presentar-se als edictes interns

Les persones amb més de cinc anys com a eventuals es podran presentar als edictes interns per consolidar la seva plaça, independentment de la seva nacionalitat.

3. Prejubilació per a qui treballava abans del 2014

Els funcionaris que ja treballaven a l’administració general abans del 2014 podran sol·licitar una jubilació voluntària cinc anys abans de l’edat de retir obligatòria.

4. Prestació per barems segons la nòmina

Els treballadors que tinguin un sou inferior al mitjà podran sol·licitar tenir dues feines. El topall s’ha augmentat del salari mínim al mitjà. La nova llei afegeix algunes excepcions.

5. El consell aprovarà la llei dijous

La comissió parlamentària ja ha tancat els treballs sobre la llei de la funció pública. El text passarà dijous per la cambra per ser votat i aprovat en la darrera sessió abans de l’estiu.

tracking