administració

Els cossos especials demanen poder fer una segona activitat

Una plataforma sindical impulsada per CFPA, SIBA i SPP reclama una pujada salarial i que els membres dels cossos especials puguin viure fora del país

Un dels sindicats integrants de la plataforma sindical és el CFPA.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Tres sindicats dels cossos especials, el Col·lectiu de Funcionaris de la Policia d’Andorra (CFPA), el Sindicat de Bombers (SIBA) i del Sindicat del Personal Penitenciari (SPP), han constituït una plataforma perquè el Govern tingui en compte les seves reivindicacions, després que no hagin tingut èxit actuant de manera individual. Una de les demandes és que els funcionaris dels cossos uniformats puguin desenvolupar, en cas que ho necessitin, una segona activitat fora de l’Administració i també que puguin viure fora d’Andorra, per exemple a la Seu d’Urgell on l’habitatge és més barat, aspectes prohibits expressament per la llei.

En aquest sentit, fonts de la plataforma recorden que els salaris s’han quedat “enrere” en els últims anys, i que se’ls van reduir un 20% amb l’aturada de la gestió de l’acompliment (GAdA). En canvi, el cost de la vida ha anat creixent, motiu pel qual alguns dels integrants d’aquests cossos poden tenir la necessitat de treballar en algun altre lloc, “tot i que no es tracta de tenir dues feines”. Precisament, la principal reivindicació és una “revisió salarial”, ja que els sindicats consideren que els membres d’aquests cossos cobren menys que els seus homòlegs en països veïns, amb una diferència que pot arribar en alguns casos als mil euros. A més, des de la plataforma es defensa que hi hagi una “unificació dels salaris”, de manera que “tothom cobri el mateix per fer la mateixa feina”, cosa que no passa ara perquè les noves promocions cobren menys.

Una altra demanda és que la jornada laboral quedi regulada a la Llei de Funció Pública, que ara només fixa que sigui de 1.800 hores anuals. “No hi ha voluntat de fer les coses ben fetes”, van expressar al respecte des de la plataforma, recordant que aquesta llei està a punt de ser modificada pel Consell General. Finalment, la plataforma sindical, a la qual es vol que s’afegeixi també el sindicat que representa els duaners, vol que els cossos especials disposin de “més recursos materials i humans per donar un millor servei” a la ciutadania. “Sembla que els sap greu destinar diners a uns serveis que són deficitaris”, manifesten des de la plataforma. “El que volem és que ens escoltin i tenir l’oportunitat d’exposar els nostres arguments perquè es tinguin en compte”, afegeix un dels portaveus sindicals, al temps que afirma que “estem decebuts i ens sentim enganyats” perquè, entre altres coses, no s’ha fet la revisió salarial “que ens van prometre a l’inici de la legislatura”.

CLAUS

1 Revisió salarial d’acord al cost de la vida al país

Els sindicats troben que els sous dels cossos especials s’han quedat “enrere” i, en canvi, el cost de la vida s’ha anat incrementant progressivament.

2 Poder fer una segona activitat i viure fora

Una de les reivindicacions és que, en cas de necessitat, els membres dels cossos especials puguin fer una segona activitat, així com residir fora del país.

3 Disposar de Més mitjans humans i materials

La plataforma reclama també que es destinin més recursos, humans i materials, als cossos especials per poder donar “un millor servei” a la ciutadania.

tracking