habitatge

Un centenar de propietaris hauria volgut apujar el preu del lloguer

L’Oficina de l’Habitatge registra cada vegada més consultes i només en el primer semestre de l’any ja n’ha acumulat 334

L'Oficina de l'Habitatge ha fet un balanç de les consultes en aquest àmbit.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El nombre de consultes ateses a l’Oficina de l’Habitatge, ja sigui presencialment, per telèfon o per correu electrònic, no para de créixer i ja ha arribat durant el primer semestre de l’any a un total de 334, una xifra significativa si es té en compte que al llarg del primer any de funcionament d’aquest organisme, el 2020, se’n van registrar 444 i el 2021 van ser 554. Les consultes més freqüents, més d’un 28%, es refereixen a informació sobre la pròrroga del contracte i el procediment per recuperar l’habitatge per a ús propi o familiar, una possibilitat que contempla la llei aprovada per protegir i flexibilitzar el mercat de l’arrendament. Dins d’aquest àmbit destaca que al voltant d’un centenar d’arrendataris van comunicar a l’oficina que els propietaris volien rescindir el contracte i apujar el preu del lloguer, de vegades fins a duplicar-lo, quan legalment només està permès fer-ho com a màxim en la mateixa quantia que l’Índex de Preus al Consum (IPC), a excepció que hi hagi un acord entre les parts. Així ho va explicar ahir el responsable de l’oficina, Xavier Marchante, segons el qual també hi ha hagut un increment de consultes de propietaris per impagaments dels llogaters.

En un segon lloc, amb més d’un 16% se situen les consultes relatives als requisits i la documentació per accedir als diferents tipus d’ajuts que atorga el Govern, com el de l’habitatge de lloguer o el programa per impulsar l’emancipació dels joves. D’altra banda, també hi ha més d’un 7% de demandes d’informació sobre els habitatges de protecció pública (en aquest moment ja s’ha publicat el reglament per accedir als pisos de la Casa Aristot Mora i està oberta la inscripció per a les persones interessades), un altre 7% sobre els desperfectes i les reparacions a l’habitatge, més d'un 6% sobre els consums i els seus repartiments, i un 5% sobre els requisits per sol·licitar l’exempció de l’impost sobre transmissions patrimonials immobiliàries.

Al mateix temps, segons es destaca en el balanç de l’oficina facilitat ahir pel Govern, s’han registrat consultes variades, poc més d’un 28% del total, entre les quals destaca el retorn de les fiances o informació sobre l’actualització de l’IPC. Pel que respecta a la tipologia dels sol·licitants, en aquest primer semestre de l’any hi ha hagut 154 arrendataris, 70 propietaris i 110 dins de la categoria d’altres. Una altra dada que es va posar ahir en relleu és que des que està en funcionament l’oficina, situada a la planta baixa de l’edifici administratiu, ha registrat 14 demandes de propietaris per recuperar l’habitatge per a ús propi o d’un familiar. L’Oficina de l’Habitatge és cada vegada més coneguda entre la ciutadania, cosa que contribueix a l’augment de les demandes.

tracking