foc al pont de la tosca

Els afectats pel foc van alertar de les mancances de l'edifici

Els inquilins de l’edifici l’Horta havien advertit de la dificultat que podien tenir els cossos d’emergència per actuar en aquesta zona

Els bombers van haver de tirar molts metres de mànega a l'incendi de dimarts.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’incendi que va afectar dimarts l’edifici l’Horta, situat entre el pont de la Tosca i la carretera de l’Obac, a la part alta d’Escaldes-Engordany, ha tornat a posar d’actualitat les dificultats que poden tenir els vehicles dels cossos d’emergència per accedir a determinats punts i portar a terme en bones condicions la seva feina. El problema no és nou i afecta sobretot els nuclis antics de totes les parròquies, però com es va poder veure dimarts passat a la nit també es pot produir en altres indrets, com aquest d’Escaldes-Engordany, on, a més, s’està aixecant en aquests moments una nova construcció.

En aquest cas concret, els veïns de l’immoble afectat havien advertit en diverses ocasions, a diferents instàncies però sobretot al comú d’Escaldes-Engordany, que si es produïa una desgràcia a la zona difícilment hi podrien arribar en condicions els vehicles d’emergències. Així ho van explicar ahir els veïns desallotjats, que van lamentar que fins ara ningú hagi fet cas a la seva reivindicació perquè hi pugui haver un accés a l’edifici per la part de dalt, al temps que es queixaven que sí que “s’ha deixat entrar maquinària pesant” per fer les obres d’un nou edifici.

En aquest sentit, els veïns de l’edifici l’Horta també recordaven que s’estan donant permisos d’obres sense que hi hagi “els accessos necessaris” en un indret com aquest, en què està augmentant la densitat de la població amb nous edificis.

El comú d’Escaldes-Engordany i el Govern reconeixen, però, les dificultats que hi ha per aplicar millores que permetin als cossos d’emergència arribar bé a tots els llocs. En aquest sentit, el ministre de Territori i Habitatge, Víctor Filloy, va reconèixer que hi ha punts de difícil accés, en alguns dels quals es va construir abans de les ordinacions comunals, i per tant “cal protocols establerts i material adequat per arribar a qualsevol zona urbana del país”. En tot cas, no es planteja, però, segons va afegir el ministre, “tirar edificis ni ampliar carreteres” perquè aquestes zones siguin més accessibles. Des del comú d’Escaldes-Engordany, per la seva part, es va reconèixer que davant d’un succés com el de dimarts a la nit és necessari fer una reflexió sobre aquesta problemàtica i estudiar quines accions es podrien portar a terme, al temps que van recordar que hi ha zones de difícil accés a totes les parròquies. “Es tracta realment d’un tema que el comú hauria de solucionar”, van assenyalar des de la corporació escaldenca.

Per la seva banda, el cap de guàrdia dels bombers va indicar que a totes les parròquies es troben llocs, sobretot als nuclis antics, on tenen més dificultats per portar a terme la seva feina, i que el que fan és “adaptar-se” a la situació concreta. “L’urbanisme és el que és i ens adaptem i actuem, tot i que ens dona més feina”, van dir. En el cas de l’incendi de dimarts, els bombers van haver de tirar molts més metres dels habituals de mànegues, ja que els vehicles es van haver d’aparcar a molts metres de l’edifici afectat.

ELS AFECTATS NO PODRAN TORNAR A CASA FINS D'AQUÍ A UNS DIES

Els 25 veïns evacuats de l’edifici l’Horta del Camí del Barri d’Escaldes-Engordany que es va incendiar dimarts a la nit no podran tornar a casa fins d’aquí a uns dies. Així, una quinzena continuaran allotjats en un cèntric hotel de la parròquia, mentre que la resta estan en domicilis de familiars. De fet, segons van explicar els mateixos veïns, des de l’empresa d’assegurances s’estan estudiant possibles alternatives d’allotjament per si es donés el cas que dilluns encara no poden tornar a l’habitatge habitual. I és que es preveu que avui mateix al matí s’iniciïn els treballs de lampisteria i electricitat per restituir el servei d’aigua i de llum de l’immoble, segons informava el Govern. Durant la jornada d’ahir es va permetre als veïns entrar a l’edifici acompanyats d’un agent de policia, que es mantenia tancat amb un cordó policial, i la majoria hi van tornar per recollir efectes personals que necessitaven. El Govern va indicar que s’està en comunicació amb els veïns i des de Protecció Civil es treballa per preveure els recursos d’allotjaments que necessiten fins que puguin tornar a les seves llars.

Agents de bombers i de circulació ahir a tocar de l'edifici sinistrat.

tracking