Armes il·legals a Catalunya d'origen andorrà

La policia veïna assenyala que és un dels països on s’abasteix la màfia de la ‘maria’

Plantació desmantellada fa uns dies a Coll de Nargó.MOSSOS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El cap de la comissaria general d’investigació criminal dels mossos d’esquadra, Ramon Chacón, va alertar ahir que Andorra s’ha convertit en porta l’entrada d’armes de foc il·legals a Catalunya, concretament per abastir les màfies d’un tràfic de marihuana que preocupa cada cop més la policia veïna. Segons va concretar Chacón en declaracions al programa Via lliure, de Rac1, l’augment de la violència entre bandes que trafiquen aquest estupefaent ha portat els qui defensen les plantacions a armar-se cada cop més. S’ha constatat, per tant, un augment de la demanda d’armes i, alhora, un abaratiment considerable del seu cost.

Mentre que anys endarrere “a Catalunya era difícil trobar una arma de foc”, ara els mossos en troben al 12% de les plantacions que desmantellen. El comissari va exposar que aquests articles s’han abaratit fins a un 90%, passant a costar 600 euros una pistola, quan abans no baixaven de 6.000. I com a països d’on procedeixen, el responsable policíac va apuntar a Txèquia, Eslovàquia, Bulgària i també el Principat.

La proliferació del cultiu i de les màfies associades neguiteja els mossos. “Hi ha marihuana a tot arreu, a tots els pobles”, va sentenciar Chacón. Però el que preocupa més és la violència que porta associada. “No hi ha setmana en què no tinguem un tiroteig a Catalunya, la majoria derivats de la marihuana”, va admetre. El fenomen que s’està produint és el dels anomenats “narcoassalts”, que són robatoris dels cultius entre bandes. Es tracta d’accions per les quals s’ha arribat a mobilitzar una vintena de persones per poder sostreure una gran quantitat de plantes en molt poca estona. La conseqüència és que tant els qui ataquen com els qui defensen les plantacions de la droga necessiten armar-se cada cop més.

tracking