Gestió de l'habitatge

Espot demana als privats i als comuns que cedeixin terrenys

El cap de Govern vol els espais dels comuns perquè l’executiu construeixi pisos socials amb els diners del fons publicoprivat

Xavier Espot als pisos de la fundació ARMORFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’executiu necessita més mans per atendre la problemàtica de l’habitatge. Així ho va reconèixer ahir el cap de Govern, Xavier Espot, en el marc de la inauguració de Casa Aristot Mora, a Ciutat de Valls. “La problemàtica de l’habitatge és cosa de Govern. Però no ho pot fer tot”, va assegurar Espot davant l’evidència d’aquest mal endèmic del Principat. En aquest sentit, el cap de l’executiu va aprofitar l’ocasió per fer un crit d’ajuda dirigit a dos col·lectius: els comuns i els propietaris privats. “No vull traslladar als comuns tota la responsabilitat de la problemàtica, ja que Govern ha de fer la seva part de feina”, va puntualitzar. “Però si realment volem resoldre aquesta problemàtica hem de pujar tots al vaixell i remar en la mateixa direcció”, va afegir. En relació amb aquest tema, Espot va proposar com a possible solució que les corporacions cedeixin terrenys comunals perquè l’executiu pugui construir habitatges d’ús social a partir del fons publicoprivat del pla de xoc, que en aquests moments compta amb 35 milions d’euros. Una proposta que va il·lustrar amb l’exemple del bloc de pisos de lloguer a preus assequibles de la Borda Nova. “És important particularment a Andorra la Vella i Escaldes, que són les parròquies més cèntriques i on hi ha més pressió des de la perspectiva de la manca d’habitatge de lloguer”, va assenyalar el cap de Govern.

Espot també es va referir als propietaris privats, sobretot a “aquells que tenen patrimoni i disposen de recursos econòmics”. “Faig una apel·lació als propietaris privats perquè facin l’esforç de cedir terrenys i donar sortida a aquestes famílies que es troben amb dificultats”, va indicar. “Els generarà un rendiment i, a més, estaran assumint una funció social”, va dir. Per altra banda, el ministre de Territori i Habitatge també present a la inauguració, Víctor Filloy, va informar que l’executiu està preparant el reglament de pisos de preu assequible. En aquest sentit, va avançar que és possible que Govern pugui oferir-ne algun a la ciutadania abans que finalitzi aquesta legislatura. “Serà possible si trobem propietaris privats que ens ofereixin els seus habitatges”. Ara, l’executiu dedicarà l’estiu a preparar el concurs de licitació d’oferta pública perquè aquells privats que hi estiguin interessats puguin oferir habitatges.

Inauguració de casa aristot

Casa Aristot Mora –el terreny de la qual és propietat de la Fundació Privada Armor– és el primer edifici de protecció pública impulsat pel Govern, destinat a persones amb risc d’exclusió social o que tinguin necessitats socials. L’edifici, ubicat al carrer Ciutat de Valls, número 69, d’Andorra la Vella, compta amb un total de 22 habitatges repartits en nou plantes. La planta baixa i la primera alberguen les oficines de l’Institut Nacional de l’Habitatge (INH). Les inscripcions per entrar a viure-hi s’obriran al juliol però no serà habitable fins al mes de setembre, quan ja estarà totalment moblat.

NOU ASCENSOR A L'AVINGUDA PRÍNCEP BENLLOCH

L’ascensor públic que uneix l’avinguda Príncep Benlloch i el carrer Ciutat de Valls es va posar en funcionament ahir coincidint amb la inauguració de Casa Aristot-Mora. La nova connexió vertical, que s’ha construït annexa al nou edifici per part del mateix equip tècnic, afavorirà la mobilitat dels vianants tot superant una barrera com és la connexió entre l’avinguda Príncep Benlloch i el carrer Ciutat de Valls, un dels carrers més densificats de la parròquia i que presenta un desnivell accentuat. L’ascensor uneix els dos carrers i minimitza el pas de persones en un tram especialment complex perquè el carrer i les voreres són molt estretes. L’aparell escurça els desplaçaments a peu utilitzant les diverses connexions verticals que hi ha a la par­ròquia.

ANDORRA SUMAVA 44.534 HABITATGES REPARTITS EN 10.468 EDIFICACIONS EL 2021

El nombre d’habitatges a Andorra era de 44.534 a final del 2021, incloent també apartaments turístics, i estaven repartits en 10.468 edificacions, segons va informar Estadística ahir al matí. Les dades indiquen que la Massana, amb 2.070 edificacions, i Andorra la Vella, amb 1.868 immobles, concentren la major part dels edificis. I les parròquies amb menys edificacions són Ordino i Canillo, que superen lleument el miler de construccions. Un 68,9% de les edificacions són edificis i/o cases i xalets i 2.443 corresponen a complexos. Entre aquests destaquen les urbanitzacions, un 52,2%, i els residencials, que representen un 21%. La majoria d’edificis destinats a l’habitatge tenen un màxim de 10 plantes sobre rasant i els més nombrosos són els de cinc alçades, especifica Estadística. I en el cas de les plantes sota rasant el més habitual és que els aparcaments no excedeixin les 10 plantes.

Inauguració de la Casa Aristot Mora.

tracking