El parlament debatrà regular la iniciativa legislativa popular

El Consell General aprova la pròrroga de dos mesos a les mesures contra la covid-19

El ministre Josep Maria Rossell en la sessió de Consell aquesta tardaFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El Consell General ha donat llum verd per assentiment prendre en consideració la proposició de llei presentada pel grup socialdemòcrata per regular la iniciativa legislativa popular. Ho fa després que el Govern emetés fa uns dies el seu criteri favorable a la proposició de llei i que ho fes amb reserves. En la seva intervenció, la ministra d'Administracions Públiques i Participació Ciutadana, Trini Marín, ha llegit aquest criteri que assenyala que ''malgrat que el Govern comparteix gran part de l’esperit de la proposició, en termes generals caldria veure la idoneïtat d’aplicar un únic i feixuc procediment i optar per simplificar-lo o aproximar-se fins i tot al dret de petició''.

La consellera general socialdemòcrata, Susanna Vela, ha defensat la proposició de llei presentada pel seu grup recordant que ''la participació ciutadana és la base del sistema democràtic''. Tot i això ha recordat que la democràcia participativa no es troba ara en el seu millor moment i ha lamentat l'increment de l'abstenció en les eleccions des ja fa uns anys. Ha posat en relleu la necessitat d'establir eines per la democràcia directa com la iniciativa legislativa popular i la necessitat de regular-la al Principat.

El parlament també ha aprovat per unanimitat la declaració d’alienabilitat del terreny propietat del Govern anomenat Prada de Moles, a Encamp, que permetrà la seva permuta per un altre terreny situat a la Cabeca propietat del comú encampadà.

Pròrroga de dos mesos a les mesures contra la covid-19

El Consell General ha prorrogat la facultat del Govern per establir les restriccions i mesures per lluitar contra la pandèmia de coronavirus per protegir la salut pública després de la demanda de l'executiu per fer-ho. El ministre de Justícia Interior, Josep Maria Rossell, ha recordat que els contagis han pujat les darreres setmanes tant a Andorra com als països de l'entorn i ha demanat prorrogar durant dos mesos la facultat del Govern per la necessitat de poder comptar amb aquest instrument. La petició ha estat aprovada amb el vot favorable de 26 dels 27 consellers generals presents a l'hemicicle. Ha votat en contra la consellera general no adscrita Carine Montaner en considerar que són ''mesures restrictives que van contra la llibertat de les persones'' i que ''infantilitzen'' la població.

El parlament també ha aprovat, en aquest cas per assentiment, el protocol d'esmena del Conveni per a la protecció de les persones respecte del processament automatitzat de les dades de caràcter personal que el Govern va signar el gener del 2019. Aquest protocol internacional del Consell d'Europa modernitza els convenis en aquesta matèria del Consell d'Europa, del qual Andorra n'és membre des del 2008. L'esmena té en compte la protecció de la vida privada derivada de la utilització de les noves tecnologies de la informació, i de la globalització del tractament de fluxos de les dades de caràcter personal.

tracking