entrarà a tràmit parlamentari la proposta

La majoria insta a millorar en salut mental

Proposa que les famílies amb menors ingressats es facin càrrec del 10% de l’import

La majoria es va reunir amb les associacions del país.grups de coalició

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La majoria parlamentària proposa que els ingressos de menors d’edat per trastorns mentals i addiccions quedin coberts per la CASS. D’aquesta manera, les estades de menors a centres terapèutics i educatius quedarien incloses dins els circuits habituals de la CASS i les famílies s’haurien de fer càrrec, com a màxim, del 10% del cost total. Aquesta iniciativa, inclosa dins la proposta d’acord sobre salut mental que Demòcrates, GLP i Ciutadans Compromesos entrarà a tràmit en els propers dies, respon a una de les grans demandes de les famílies que tenen menors ingressats fora del país.

De fet, el document s’ha elaborat de manera “consensuada”, segons van comunicar els grups de la majoria. En concret, van sostenir que ha estat fruit de les diverses reunions mantingudes amb les associacions del país Projecte Vida, l’Associació de Familiars de Malalts Mentals d’Andorra i l’Associació per la Defensa del Jovent en Risc.

Ara bé, aquest no és l’únic punt de la proposta que s’emmarca, segons va comunicar la majoria, “en el context actual d’augment de persones que presenten alguna patologia relacionada amb la salut mental, en totes les franges d’edat, així com l’agreujament de les patologies ja detectades”. Així, també encomana a l’executiu dotar el servei de salut mental dels recursos econòmics i humans necessaris per fer front a l’increment de casos –molts a causa de la pandèmia–, així com per garantir l’acompanyament que necessiten les famílies.

En aquest mateix sentit, també es demana que es dimensioni correctament l’àrea d’hospitalització de salut mental i del centre de dia i que s’incideixi en el programa de seguiment individualitzat per a persones amb trastorn mental sever i risc d’exclusió social, de manera que es reforci el seguiment dels que s’allotgen als immobles que posa a disposició el Govern. D’altra banda, demanen reforçar les campanyes de prevenció i sensibilització sobre salut mental entre els infants i joves, garantir la formació a professionals i continuar impulsant la figura de l’educador de carrer, per tal de millorar la detecció de casos o de joves vulnerables a patir alguna patologia de salut mental.

Els grups de la coalició van manifestar que són “conscients que cal més reforç, més intervenció i més prevenció” perquè “la població sigui atesa amb totes les garanties i suport, així com amb la màxima celeritat possible”.

tracking