salut mental

Una entitat alerta que augmenten els intents de suïcidi

L’ADJRA remarca que és necessari parlar de les autolesions per trencar l’estigma

Ala de salut mental de l'hospital.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Associació per la Defensa del Jovent en Risc (ADJRA) ha posat en marxa una campanya per lluitar contra el suïcidi entre els adolescents amb la difusió d’un vídeo en les xarxes socials insistint en la necessitat de parlar de les autolesions “per trencar l’estigma”. El col·lectiu recorda que el servei de salut mental del SAAS “ha detectat un augment del nombre d’ingressos per intents de suïcidi des del gener del 2019 fins a la data d’avui”.

L’associació detalla que l’any passat hi va haver nou intents de suïcidi entre adolescents, tots en dones, i 29 en adults, dels quals una desena són homes i dinou, dones. I destaquen que les xifres mostren “una tendència similar respecte al 2020, en què es van atendre dos intents d’autolesió en nois adolescents, onze en homes adults i 23 en dones adultes.

El col·lectiu incideix que l’Organització Mundial de la Salut (OMS) indica que cada any hi ha 800.000 morts per suïcidi, una mort cada quatre segons. Les dades revelen que “per cada persona que se suïcida n’hi ha vint més que ho intenten”, i per això l’OMS considera “la mort per suïcidi un problema de salut global”.

Aquesta problemàtica preocupa l’ADJRA. L’abril passat l’Associació per la Defensa del Jovent en Risc i l’Associació de Familiars per la Salut Mental (AFMA) van defensar que per fer una prevenció i seguiment adequats de la salut mental de la població falten recursos, especialment recursos humans. Arran de les dades publicades pel Govern sobre l’estat de salut mental i les xifres de temptatives de suïcidi, Sandra Cano, que és la presidenta de l’ADJRA, va comentar que “les dades no són reals, hi ha molts intents de suïcidi que no queden recollits”.

tracking