El canvi climàtic, un risc econòmic

L’FMI apunta la transició energètica com una necessitat per garantir que el sector turístic funcioni
a ple rendiment

El ministre Eric Jover i Rodolphe Blavy, de l'FMI, la setmana passada en vídeo conferència.SFG

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El canvi climàtic és un risc real per a l’economia del Principat. Així es desprèn de l’informe anual presentat la setmana passada pel Fons Monetari Internacional (FMI) amb relació a la situació de l’economia andorrana, en què ja s’apunta la crisi climàtica com un problema “a mitjà termini”. Si bé l’informe detalla que l’economia del Principat s’està recuperant de forma “sòlida” de la recessió provocada per la pandèmia (la més forta d’Europa, segons les dades de l’FMI), també posa el focus en diferents qüestions que poden frenar aquest creixement del producte interior brut (PIB) en un futur. Així, l’escrit del fons demana apostar per qüestions com “avançar en la digitalització i diversificar el sector turístic”, però també fa diverses referències a la necessitat “d’adaptar-se al canvi climàtic”. “El sector turístic està particularment exposat al canvi climàtic”, assegura l’entitat monetària. De fet, amb relació a la crisi climàtica, l’FMI fa un especial èmfasi en les dificultats que puguin tenir les estacions d’esquí en un futur per tenir accés a la neu, motiu pel qual l’organització internacional proposa “expandir l’abast de la neu artificial per ajudar les estacions d’esquí del país a tenir capacitat per obrir durant períodes més calorosos”. Per tot plegat, el mateix fons també recomana a l’executiu “avançar en totes les iniciatives vinculades a la transició energètica”, per tal de garantir el funcionament correcte de l’economia.

D’altra banda, en l’annex II de l’informe es detalla que la possibilitat de rebre l’impacte d’un desastre natural vinculat al canvi climàtic és de grau “mitjà”. En aquest sentit, l’entitat monetària destaca que “l’increment de possibles desastres naturals causa severs problemes econòmics a economies més petites i vulnerables i accelera l’emigració”. Amb relació a l’impacte que tindria en l’economia del Principat, en concret, l’FMI assegura que “el canvi del clima ja està afectant les estacions d’esquí d’Andorra; l’increment de la temperatura redueix la quantitat de neu, portant a una reducció de la temporada d’esquí”. Tanmateix, s’apunta que aquest efecte “es redueix en el cas d’Andorra per l’altitud de les pistes, que és un avantatge competitiu respecte d’altres competidors”.

Un 3% del PIB perdut

Que el Fons Monetari Internacional es fixés en les estacions d’esquí és a causa del paper fonamental que juguen en l’economia andorrana. De fet, segons els càlculs fets pel mateix fons, “la temporada d’hivern perduda durant l’any 2020-2021 i la important contracció de la inversió durant la pandèmia van provocar una pèrdua d’ingressos de prop del 3%”, assenyala l’informe. A més, s’insisteix en els potencials riscos que comporta “la forta dependència del país en el turisme de la temporada d’hivern”, un factor que s’assegura que “exposa l’economia als riscos vinculats al clima”. Tot i aquestes puntualitzacions, l’FMI també reconeix “el pla ambiciós de les autoritats” per “fer més verd” el transport i l’energia, “així com reduint la dependència en la importació de l’energia mitjançant la diversificació de la producció energètica”. També es posa en valor el projecte del Govern per “neutralitzar les emissions d’efecte hivernacle a partir del 2050”, així com “els passos endavant de les estacions d’esquí per adaptar-se al canvi climàtic”.

LLUITAR CONTRA EL PROBLEMA ESTRUCTURAL DE L'ACCÉS AL PRINCIPAT

Per la ubicació d’Andorra, l’FMI considera com a“problema estructural” la situació geogràfica del Principat, la qual en dificulta “l’accessibilitat”. Un element que, segons el fons, limita l’economia andorrana, com també ho fa “el mercat intern petit i l’accés limitat a l’habitatge assequible”. És per aquest motiu que es recomana millorar “les connexions, incloent més vols i la possibilitat d’una connexió via tren”. D’altra banda, també s’apunta la necessitat de “millorar les infraestructures”, i es fa una especial menció a l’heliport. Unes inversions que haurien de permetre diversificar i millorar la qualitat del sector turístic, fet que “mitigaria l’exposició de l’economia a la seva forta estacionalitat”. En aquest sentit, també es posa en valor la infraestructura del multifuncional com a element que ajudaria en aquesta causa. “Millorar l’estàndard dels serveis del turisme generaria ingressos més elevats, al mateix temps que es mantindria la competitivitat ja que Andorra és actualment entre les destinacions d’esquí més econòmiques d’Europa”, afirma una de les conclusions aportades per l’FMI.

tracking