memòria del 2021

El Comitè Nacional de Bioètica exigeix disposar de més pressupost

L’organisme reclama recuperar el secretari administratiu del qual disposava abans

El comitè reclama la ratificació del Conveni d'Oviedo que el Govern ja ha signat.ARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Comitè Nacional de Bioètica (CNBA) “necessita un pressupost adient per dur a terme la seva missió”. Així ho assenyala l’ens en la memòria corresponent a l’exercici del 2021 a la qual ha tingut accés el Diari. “Aquest pressupost hauria de permetre la participació d’algun conferenciant extern anualment, l’assistència a congressos per part d’algun membre del CNBA i la publicitat d’algun dels documents emesos”, s’afegeix al text, que respecte d’aquest apartat finalitza dient que “cal pressupost per poder fer reunions telemàtiques a través d’una plataforma informàtica”. L’organisme també lamenta que el comitè disposava a l’inici de la seva existència d’un secretari administratiu que “caldria recuperar”.

A la memòria, el Comitè de Bioètica es posa com a deures enguany comunicar al Govern i al Consell General la necessitat urgent de la ratificació del Conveni per a la protecció dels drets humans i la dignitat de l’ésser humà respecte a les aplicacions de la biologia i la medicina: Conveni europeu sobre drets humans i biomedicina, signat a Oviedo el 4 d’abril del 1997, i els seus quatre protocols addicionals. Un conveni que ja ha estat signat pel Govern i que s’ha de ratificar en seu parlamentària.

També vol realitzar, aprovar i donar a conèixer el document sobre el tractament de la gent gran a la pandèmia de la covid-19; reflexionar sobre la situació a Andorra pel que fa a la participació dels infants en la presa de decisions sobre qüestions rellevants per a la seva salut al Principat, i reflexionar sobre l’accessibilitat i inclusivitat del servei de salut.

L’organisme també té com a objectius en el present exercici estudiar i portar a terme una implicació del CNBA en el debat públic a Andorra a través d’una jornada de divulgació en matèria de bioètica; assistir i participar activament a les reunions del Comitè d’experts covid-19, la CNHCC, el Comitè d’Ètica de la Investigació i el CDBIO, i donar comptes als membres del CNBA, al ministeri de Salut i al ministeri d’Afers Exteriors. “En funció dels temes d’actualitat el Comitè Nacional de Bioètica es reserva la possibilitat d’actuar d’ofici en bé de l’interès general”, afegeix.

A la memòria del 2021, signada pel president de l’ens, David Pérez Surribas, es dona fe de les accions més destacables portades a terme al llarg de l’exercici pel Comitè de Bioètica.

tracking