Augmenten els ciutadans escèptics amb el canvi climàtic

La quantitat de persones que afirmen que no han percebut signes d’aquesta amenaça ha augmentat lleugerament respecte de fa dos anys

La nevada a Ordino del mes passat.ORDINO ARCALÍS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’Observatori del primer semestre de l’any d’Andorra Recerca + Innovació incideix en àmbits d’actualitat que preocupen perquè afecten la salut de la població, com ara la percepció que es té actualment sobre el canvi climàtic. El que sobta primer és que en un país com Andorra, amb la natura i el paisatge com a patrimoni, la impressió que el canvi climàtic és un problema ha disminuït respecte de fa dos anys.

Precisament com més altes se senten les veus de la comunitat científica per aturar la destrucció del planeta, les dades recents de l’Observatori mostren que augmenten els escèptics, encara que sigui molt lleugerament. A partir de l’estudi s’observa que la mitjana de valoració sobre la gravetat d’aquest fenomen que afecta tota la humanitat és del 7,71 –sempre sobre la base d’una escala del 0 al 10–, mentre que el 2020 era de 7,97. El 2017, en canvi, suposava un 6,77.

Hi ha una altra dada igual de preocupant. Un 75% dels enquestats afirmen que han percebut el canvi climàtic. Fa dos anys eren el 88% i el 2020, un 65%. Sembla que ni les temperatures anormals per a determinades èpoques, la disminució de les nevades o les tempestes atípiques que afecten els territoris veïns són signes per incrementar la consciència mediambiental.

Els enquestats que valoren amb una mitjana una mica superior la gravetat d’aquest problema són els de 30 a 44 anys (7,9), els de nacionalitat andorrana (8,1), els estudiants (8,5), i els que estan a l’atur o altres situacions (8,3). Els grups de més edat, a partir dels 45 anys, són els que més relativitzen aquesta amenaça global.

Dels que asseguren que han notat signes que el canvi climàtic és real, un 33% apunta les variacions en les temperatures; un 26,5% per canvis en les estacions; un 25% en la intensitat i variacions en els vents, tempestes i sequeres; un 20% manifesta que hi ha menys nevades, i un 8% en les variacions en el clima, que és més inestable.

Això sí, el percentatge fa un salt quantitatiu respecte a la necessitat d’adoptar mesures per frenar el canvi climàtic, que suma un 90% dels enquestats.

Com a eines per lluitar contra aquest fenomen, el 26% dels enquestats es mostren partidaris de mesures més urgents relacionades amb la disminució de la mobilitat: menys vehicle privat i més transport públic o desplaçaments en bicicleta o a peu. Un 21% menciona el reciclatge i la gestió dels residus, mentre que un 11% assenyala la utilització d’energies renovables. Un 85% està a favor que Andorra sigui un país declarat reserva de la biosfera.

BONA NOTA A LA QUALITAT A ANDORRA I LES ACCIONS EN MARXA

Els enquestats puntuen amb bona nota la qualitat del medi ambient a Andorra. El 78% la qualifiquen de bona o molt bona, el 16% de regular i només un 4% li donen una puntuació negativa. Els més crítics són les persones enquestades que tenen estudis universitaris i el personal administratiu. El 2007 va ser quan es va assolir el màxim percentatge de població que veia amb ulls molt crítics la qualitat del medi ambient al Principat (un 22% la va qualificar de dolenta o molt dolenta), fet que els tècnics que han elaborat l’informe atribueixen que va coincidir amb el tancament de l’antic forn incinerador de la Comella per les emissions contaminants que deixava anar. A partir del 2009 hi ha un canvi de tendència amb una valoració més positiva, de manera que les puntuacions negatives van experimentar un descens molt significatiu. Onze anys més tard, ja el 2020, torna un canvi de tendència i la visió positiva, tot i que majoritària, va baixar cinc punts i va augmentar quatre els que van qualificar-la de dolenta. A dia d’avui, el 63% dels enquestats opinen que es prenen les mesures necessàries per preservar el medi ambient, mentre que un 29% pensa tot el contrari. Els joves (70%) i els residents de nacionalitat portuguesa (82%) són els que en major proporció aproven les accions que s’apliquen. A l’altre extrem se situen les persones de 45 a 64 anys, i les de nacionalitat andorrana i francesa. Pel que fa a la catalogació d’Ordino com a reserva de la biosfera, un 43,5% no n’estan assabentades. Andorrans i espanyols són els que més estan al corrent d’aquesta distinció, mentre que els portuguesos són els que menys.

tracking