rEPORTATGE

El foc tornar a rodar

La flama del Canigó arriba davant Casa de la Vall, on, després de tres anys, s’han pogut encendre falles per donar per iniciada la nit de Sant Joan

La fallaire major, Rosa Maria Sabaté, a la plaça del Consell General.

La fallaire major, Rosa Maria Sabaté, a la plaça del Consell General.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La flama del Canigó va tornar davant Casa de la Vall per primer cop des del 2019. Va ser la primera vegada des de l’inici de la pandèmia que es va poder celebrar amb normalitat l’arribada de la flama, l’encesa de les espelmes que van encendre les fogueres de tot el Principat i el nomenament de la fallaire major. Rosa Maria Sabaté va ser l’escollida. Tota la cerimònia es va celebrar sota el desig que el foc cremi els mals moments viscuts els darrers anys.

El moment àlgid de la celebració va ser el de fer rodar les falles. Va començar la flamant fallaire major, Rosa Maria Sabaté, que va explicar que “és inexplicable l’alegria de ser fallaire major i estic supercontenta”. Per ella, la nit de Sant Joan és encara més especial. “Soc del 24 de juny i, per tant, sempre començo el dia del meu aniversari rodant falles. Aquest any encara serà més especial perquè faig 40 anys”, va assegurar. Després que la fallaire major fes rodar el foc per primer cop la van seguir les autoritats. La primera a animar-se va ser la síndica general, Roser Suñé. La van seguir el cap de Govern, Xavier Espot, i la cònsol major d’Andor­ra la Vella, Conxita Marsol, que van demostrar tenir certa pràctica a l’hora de fer girar la falla. Roser Suñé va assegurar que per fi es va poder “celebrar la nit del foc amb normalitat com vam fer el 2019 i iniciar la nit aquí i compartir l’alegria amb la gent d’Andorra”. Va afegir que “per molts llocs és la festa del solstici d’estiu i el moment de cremar coses velles i emprendre el període que comença amb les energies renovades”, i que aquest havia de ser l’esperit de la nit. Precisament amb aquest esperit va destacar el líder del Partit Socialdemòcrata, Pere López, que es va arrencar a fer rodar el foc i que es va atrevir fins i tot a fer-ho de genolls, un gest que va arrencar l’aplaudiment del públic.

Més enllà què els càrrecs polítics del país s’animessin a fer rodar les falles, els protagonistes de la cerimònia i també de la nit van ser els fallaires, que es van mostrar molt contents de poder recuperar aquesta tradició i poder tornar a recórrer els carrers de les parròquies portant les flames. Pel que fa al 2020 i al 2021 es van haver de suspendre o reduir les celebracions de Sant Joan a causa de la covid-19, així que l’activitat dels grups es va veure afectada. Per aquesta raó van celebrar especialment la tornada de la flama del Canigó i amb ella la normalitat de les festes de la nit del foc.

La flama del Canigó va tornar a Andorra a través de Sant Julià de Lòria, entrant per la frontera del riu Runer. Els cònsols de la parròquia laurediana, Josep Majoral i Mireia Codina, i diversos consellers van rebre ahir al migdia la flama del Canigó a les portes de la casa comuna en l’any que la parròquia de Sant Julià de Lòria va tornar a ser l’amfitriona de l’esdeveniment després de set anys.

La fallaire major fent rodar la falla.

tracking