immigració

La CEA vol “fermesa” davant la UE en la defensa de les quotes

Cadena reivindica que els sistemes laboral i de protecció social són homologables

La CEA va celebrar ahir la gala de premis a l'Sport Hotel de Soldeu.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Confederació Empresarial (CEA) va celebrar anit a Soldeu la gala de lliurament de premis per reconèixer la tasca del teixit productiu en àmbits com la inclusió laboral, la potenciació del talent sènior o de la igualtat o la projecció internacional. Una celebració durant la qual el president de la patronal, Gerard Cadena, va fer una defensa aferrissada del paper de les empreses en el creixement del país però també en els índexs “envejables” de cohesió social i de convivència. I ara que s’aborda amb Brussel·les la negociació de la lliure circulació de persones, el president de la patronal va instar Govern a negociar amb “claredat i fermesa” per defensar el sistema de quotes.

Cadena va afirmar que s’ha d’explicar que Andorra no ha estat mai un país tancat a la immigració i que la vinculació entre residència i treball “és la clau de volta que garanteix el progrés de les empreses i les famílies”. Tanmateix, va animar a combatre “tòpics injustos, com el que pretén presentar Andorra com un desert social on les empreses ho poden tot i els treballadors estan indefensos. Res més allunyat de la realitat”. L’empresari i líder de la CEA va defensar que el mercat de treball i el sistema de protecció social del Principat “són perfectament acceptables des d’una perspectiva europea”, i va posar en valor que els ERTO o la pròrroga de les quotes de l’hostaleria per a aquest estiu i la propera temporada d’hivern en són dos exemples.

El president de la CEA va destacar també la instauració per canals oficials del diàleg social amb els sindicats a través del Consell Econòmic i Social, un organisme que la patronal defensa que en el futur hauria de ser independent, sense la presència de membres del Govern. I en l’àmbit de les reivindicacions, va defensar que la diversificació de l’economia, l’emprenedoria o la innovació necessiten una “fiscalitat competitiva” i, per tant, que “la Confederació Empresarial aposta de manera clara i decidida per mantenir un model fiscal simple, senzill i de tipus moderats”.

ELS PREMIATS

El Grup Calbó, propietat de Josep Areny, va endur-se el reconeixement a la trajectòria empresarial, Pere Besolí va ser guardonat com a pioner i l’esquiador Joan Verdú, per la projecció de la marca Andorra, en una gala on també van ser premiats Tag Systems, la Cooperativa Interurbana, L’Home del Sac o Bomosa.

PREMIS CEA 2022

-Empresa inclusiva

Tag Systems per la inclusió laboral de persones amb diversitat funcional.

-Autònoms / Microempreses

And Beer.

-Talent sènior +50

Cooperativa Interurbana.

-Promoció de la igualtat

CTRASA.

-Pioners d'Andorra

Pere Besolí.

-Sostenibilitat (premi FEDA)

L’Home del Sac.

-Recerca +Innovació a l’Emprenedoria i/o Innovació

Manel Garcia, CEO d’Univers Bomosa en reconeixement per la implementació amb èxit d’una nova idea, servei o producte.

-Projecció internacional

Commençal.

-Trajectòria empresarial

Grup Calbó per la solvència i els coneixements per superar els inconvenients i mantenir-se com a referent empresarial.

-Marca Andorra

L’esquiador Joan Verdú per la promoció del país.

tracking